Η Σεούλ αποκλείει οποιαδήποτε κρατική βοήθεια για διάσωση της Hanjin Shipping

Η Σεούλ αποκλείει οποιαδήποτε κρατική βοήθεια για διάσωση της Hanjin Shipping

304
Η Σεούλ αποκλείει οποιαδήποτε κρατική βοήθεια για διάσωση της Hanjin Shipping

Στελέχη της οικονομικής ρυθμιστικής αρχής της Νότιας Κορέας σε δηλώσεις τους την Τετάρτη 10 Αυγούστου τόνισαν ότι η Hanjin Shipping Co., η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση να λάβει οποιασδήποτε μορφής κρατική οικονομική ενίσχυση.
Συγκεκριμένα, ο Yim Jong-yong, πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSC) της Νότιας Κορέας, τόνισε ότι «η Hanjin Shipping βρίσκεται σε συνομιλίες για ρύθμιση των δανείων της με 34 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε εσωτερικό και εξωτερικό», ενώ προσέθεσε ότι η «εταιρεία προβαίνει παράλληλα και σε κινήσεις που στοχεύουν σε επίτευξη συμφωνίας με συνεργαζόμενες ναυτιλιακές εταιρείες για τη μείωση των τιμών ναύλωσης των πλοίων της». Επιπλέον, τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση της Σεούλ δε σκοπεύει με κρατικό χρήμα να διασώσει την εταιρεία.
Η Hanjin Shipping, βέβαια, παρά τα μέτρα αναδιάρθρωσης που έχει λάβει, συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πτώχευσης, ειδικά στην περίπτωση που δεν μπορέσει εν τέλει να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα για την απρόσκοπτη πληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, η εταιρεία μπορεί μέσα στο προσεχές δεκαοκτάμηνο να βρεθεί αντιμέτωπη με μία έλλειψη ρευστότητας που εκτιμάται πως μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 1 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση της Σεούλ δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και τον Τύπο της χώρας, για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ενίσχυε με άφθονο κρατικό χρήμα προβληματικές εταιρείες, ναυτιλιακές και ναυπηγικές, πρακτική που θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Σεούλ ζητά τόσο από τη μητρική της Hanjin Shipping, τον όμιλο Hanjin Group όσο και από την έτερη θυγατρική του ομίλου, την Korean Air, να συνεισφέρουν έμπρακτα στην διάσωση της ναυτιλιακής εταιρείας.

Φωτό: flickr.com/Tinou Bao

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.