Έντονη ανησυχία για την έκρηξη της εγκληματικότητας στον κόλπο της Γουινέας

Έντονη ανησυχία για την έκρηξη της εγκληματικότητας στον κόλπο της Γουινέας

213
Έντονη ανησυχία για την έκρηξη της εγκληματικότητας στον κόλπο της Γουινέας

Αν και τα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων έχουν μειωθεί στη Νοτιοανατολική Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό κατά τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία Dryad Maritime ανησυχεί για την έκρηξη της εγκληματικότητας στον κόλπο της Γουινέας. Τόσο ανοικτά της Νιγηρίας, του Καμερούν όσο και ανοικτά της Ισημερινής Γουινέας και των νήσων Αγίου Θωμά και Principe oι τοπικές εγκληματικές ομάδες και οργανώσεις συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία τόσο στη ναυτική όσο και στη ναυτιλιακή κοινότητα αφού οι απαγωγές, οι ομηρίες αλλά και η χρήση βίας εναντίον πληρωμάτων είναι πλέον συνήθεις απειλές. Ο Κόλπος της Γουινέας θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως η πιο επικίνδυνη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο για τους ναυτικούς αφού τα περιστατικά πειρατείας και χρήσης βίας ή απειλής βίας εναντίον ναυτικών καθ’ όλο το δεύτερο τρίμηνο του έτους φαίνεται να παραμένουν υψηλά.
Ειδικά τον, Απρίλιο του 2016 υπήρξε ένας θλιβερός μήνας με ρεκόρ επιθέσεων: 14 εγκληματικά περιστατικά κατεγράφησαν στο Δέλτα του Νίγηρα με αποτέλεσμα την απαγωγή 10 ναυτικών από τρία πλοία ένα εκ των οποίων απείχε 110 νμ από την ακτογραμμή της Νιγηρίας.
Παρά τις προθέσεις της Αμπούτζα και τις συντονισμένες δράσεις των στρατιωτικών δυνάμεων στο Πορτ Χαρκούρτ οι εγκληματικές ομάδες φαίνεται να έχουν πρόσβαση όχι μόνο σε τοπικές απόρρητες πληροφορίες αλλά και σημαντικές διασυνδέσεις με τοπικές αστυνομικές αρχές και διωκτικά όργανα. Επίσης, η συνεργασία με τα γειτονικά κράτη είναι πλημμελής και οι διπλωματικές σχέσεις με τα γύρω κράτη δεν ευνοούν μια συνολική αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.