H COSCO επιλέγει το Βορειοανατολικό Πέρασμα για τους λιμένες στην Ευρώπη

H COSCO επιλέγει το Βορειοανατολικό Πέρασμα για τους λιμένες στην Ευρώπη

267
H COSCO επιλέγει το Βορειοανατολικό Πέρασμα για τους λιμένες στην Ευρώπη

H κινεζική εταιρεία China COSCO Shipping Corporation, που μετά την ανασυγκρότησή της έχει γίνει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει περισσότερα εμπορικά πλοία της προς την Ευρώπη μέσω του Βορειοανατολικού Περάσματος, κατά μήκος των ακτών της Σιβηρίας.
Συγκεκριμένα, το υπό σημαία Χονγκ Κονγκ πλοίο γενικού φορτίου Yong Sheng, χωρητικότητας 14.357 gt και με έτος κατασκευής το 2002, αναχώρησε το Σάββατο 16 Ιουλίου από τον κινεζικό λιμένα της Τιαντζίν με προορισμό την Βρετανία.
Το φορτηγό πλοίο θα πλεύσει στον Αρκτικό Ωκεανό, κάτι που θα γίνει για τρίτη συνεχόμενη φορά μετά το 2015 και το 2013, όταν και το Yong Sheng πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι που έκανε ποτέ κινεζικό εμπορικό πλοίο στο Βορειοανατολικό Πέρασμα.
Τουλάχιστον δύο επιπλέον τεράστια φορτηγά πλοία της COSCO αναμένεται να διασχίσουν τα αρκτικά ύδατα του Βορειοανατολικού Περάσματος τον ερχόμενο Αύγουστο σε ξεχωριστά ταξίδια.
Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί στον χώρο της ναυτιλίας υποστηρίζουν ότι το Βορειοανατολικό Πέρασμα θα καταστεί μία σημαντική οδός ναυσιπλοΐας και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Διώρυγα του Σουέζ, συντομεύοντας τους χρόνους των εμπορικών διαδρομών Ασίας-Ευρώπης κατά περίπου εννέα ημέρες.
Η Βόρεια Θαλάσσια Οδός παρέμεινε χωρίς πάγο για πρώτη φορά το 2007 και από τότε κερδίζει συνεχώς έδαφος η ιδέα να καταστεί εναλλακτική διαδρομή για τα εμπορικά σκάφη. Ο αριθμός των πλοίων που διαπλέουν την Βόρεια Θαλάσσια Οδό έχει σημειώσει σταθερή αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ενώ το 2010 μόλις τέσσερα φορτηγά πλοία την διέπλευσαν, το 2015 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 53.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ROBIN UTRECHT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.