Σημαντική ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ινδίας – Μπαγκλαντές

Σημαντική ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ινδίας – Μπαγκλαντές

81
Σημαντική ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ινδίας – Μπαγκλαντές

Το υπουργείο Ναυτιλίας της Ινδίας εξέδωσε πριν λίγες ημέρες ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η μεταφορά εμπορευματικών φορτίων από την Κολκάτα (πρώην Καλκούτα) της Ινδίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, διαμέσου του Ashuganj, στο Μπαγκλαντές έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους μεταφοράς φορτίων στην ενδοχώρα της Ινδίας.
Οι σχέσεις των δύο κρατών υπήρξαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως λόγω της διαμάχης για τα 4.000 χλμ. αμφισβητούμενης συνοριογραμμής, η οποία έχει τις ρίζες της από τον καιρό της αποικιοκρατίας και η οποία υπήρξε ο βασικός λόγος επιβάρυνσης των διμερών σχέσεων από την εποχή της ανεξαρτητοποίησης του Μπανγκλαντές, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μέχρι και την υπογραφή του «Protocol on Inland Waterways Transit & Trade» (PIWTT), τον Ιούνιο του 2015. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αφορά την ρύθμιση των όρων πλου και μεταφοράς εμπορευματικών αγαθών στις οδούς εσωτερικής ναυσιπλοΐας σε Ινδία και Μπαγκλαντές.
Έχει ενδιαφέρον, ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Αμπούλ Χασάν Μαχμούντ Αλί, αναγνωρίζοντας την στρατηγικής σημασίας ενίσχυση του εμπορίου ανάμεσα στα δύο κράτη, είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως ένα «ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών».
Το ισχύον πρωτόκολλο PIWTT ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με μία αναθεωρημένη έκδοση, που υπογράφηκε την Δευτέρα, 6 Ιουνίου, κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Στο αναθεωρημένο πρωτόκολλο γίνεται ρητή αναφορά για την αυτόματη ανανέωση της συμφωνίας κάθε 5 χρόνια, καθιστώντας το Μπαγκλαντές το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας στη νότια Ασία.
H συγκεκριμένη συμφωνία σηματοδοτεί την ενίσχυση των διμερών εμπορικών επαφών, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη διακίνηση εμπορευμάτων προς τρίτες χώρες, διαμέσου του εδάφους της Ινδίας ή/και του Μπαγκλαντές.
Το νέο αναθεωρημένο πρωτόκολλο εγκαινιάστηκε με τη μεταφορά 1.000 τόνων σιδήρου και ατσαλιού από την Κολκάτα, στην Αγκαρτάλα της Ινδίας, με το πλοίο M/V Newtek-6. Το πλοίο απέπλευσε από την Κολκάτα στις 2 Ιουνίου, ξεφόρτωσε το εμπόρευμα στο λιμάνι Ashuganj του Μπαγκλαντές και ολοκλήρωσε τη μεταφορά, στην Αγκαρτάλα στις 20 του ίδιου μήνα.
Σημειώνεται πως μέχρι τώρα, η μεταφορά αγαθών ανάμεσα σε Κολκάτα και Αγκαρτάλα γινόταν μέσω φορτηγών αυτοκινήτων, τα οποία διένυαν περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα. Συγκοινωνιολόγοι εκφράζουν την πεποίθησή τους πως η νέα συμφωνία θα μειώσει την απόσταση στο μισό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.