Οι εκδηλώσεις Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 26 Ιουνίου!

Οι εκδηλώσεις Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 26 Ιουνίου!

282
Οι εκδηλώσεις Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 26 Ιουνίου!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανοίγει και φέτος τις πόρτες του στο κοινό, για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων, με ελεύθερη είσοδο, που φέρουν τον συμβολικό τίτλο Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 26 Ιουνίου με πολιτιστικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπως επίσης και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ολόκληρη την έκτασή του.
Την Κυριακή 26 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στους χώρους του ΚΠΙΣΝ, δημιουργικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες των The Secret Trio, Amir ElSaffar & Two Rivers Ensemble, Απόλλωνα Ρέτσου και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημέρας:
* Ξεναγήσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
9:30 – 12:30 & 18:00 – 21:00 | Ξενάγηση
Οι επισκέπτες γνωρίζουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το νέο πάρκο της πόλης συνολικής έκτασης 210.000 τμ. Περιήγηση στους κήπους με φυτά και δέντρα της Μεσογείου, στα μονοπάτια, στα σιντριβάνια, στους χώρους παιχνιδιού, με φόντο τη θάλασσα και την Ακρόπολη.
Με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 09:00 στο Κέντρο Επισκεπτών.
Διάρκεια ξενάγησης: 40’
* Ξεναγήσεις στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
10:00 – 17:30 | Ξενάγηση
Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς, υποδέχεται τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας του. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, όπως και την υψηλή τεχνολογία και αισθητική του, με ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους του.
Με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 09:00 στην Αγορά.
Διάρκεια ξενάγησης: 40’
* Ξεναγήσεις στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
10:00 – 17:30 | Ξενάγηση
Ξεναγήσεις στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Οι επισκέπτες εξοικειώνονται με τους νέους χώρους της Βιβλιοθήκης, μαθαίνοντας για την αρχιτεκτονική και την πολυδιάστατη λειτουργία της.
Με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 09:00 στην Αγορά.
Διάρκεια ξενάγησης: 40’
* Πράκτορες του πλανήτη
10:30 – 13:30 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ, ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Τα παιδιά γίνονται οι Πράκτορες του Πλανήτη και αναλαμβάνουν διαφορετικές αποστολές στις οποίες πρέπει να προστατέψουν και να σώσουν τα σημαντικότερα αγαθά της Γης, οξύνοντας την οικολογική τους συνείδηση. «Καταπολεμήστε τον Πουφ», «Σώστε το πάρκο», και «Στα ίχνη μιας σταγόνας», είναι αποστολές στις οποίες θα συμμετέχουν τα παιδιά αυτό το τετραήμερο.
* Ολυμπιάδα Φλούξους
10:30 – 13:30 | ΠΙΔΑΚΕΣ ΝΕΡΟΥ, ΝΟΤΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, ΔΥΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Ξεκινώντας από την ιδέα του Geοrge Maciunas, ιδρυτή του καλλιτεχνικού κινήματος Φλούξους (Fluxus)* για τη διοργάνωση μιας «αντι-Ολυμπιάδας» παράδοξων και διασκεδαστικών αγωνισμάτων, πέντε σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες σχεδιάζουν και υλοποιούν «φλούξους» παιχνίδια και αθλήματα για παιδιά και ενήλικες με την επιμέλεια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Very Young Contemporary Art (VYCA).
«Zen τρέχω», του Γιώργου Γυπαράκη
Το παιχνίδι «Zen τρέχω» είναι μια εμμονή στον «αργό χρόνο», μια αναφορά στην επιρροή της φιλοσοφίας του Ζεν στο κίνημα Φλούξους. Φορέστε στα πόδια τον ειδικό αθλητικό εξοπλισμό και τρέξτε όσο πιο αργά γίνεται προς το τέρμα.
Για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών.
«Φυτά και Ζιζάνια», της Λίνας Θεοδώρου
Το παιχνίδι «Φυτά και Ζιζάνια» είναι μια αστεία και παιχνιδιάρικη εκδοχή πάλης.
Για παιδιά 7-14 ετών.
«Αντί-Τρίαθλο», των Νίκου Καναρέλη και Μαρίας Καρακίτσου
Ένα παράδοξο και διασκεδαστικό αντί-τρίαθλο!
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στον Δυτικό Δρόμο.
Για ενήλικες και παιδιά άνω των 7 ετών.
«Χειμερινή Ολυμπιάδα – Ελκηθροδρομία», του Γιάννη Γρηγοριάδη
Ένα χειμερινό σπορ στη μέση του καλοκαιριού! Ο πάγος, το βασικό μέρος της εξάρτυσης των παικτών, βοηθά στην ολίσθηση ενός ιδιότυπου ελκήθρου.
Για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών.
«WaterFeats», Τρεις υδάτινοι άθλοι, του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου
Για ενήλικες και παιδιά άνω των 8 ετών.
* Εργαστήριο «Πλέξε την ιστορία μου»
10:30 – 13:30 | ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα
«Όλοι έχουμε μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί», ακολουθώντας αυτή την αρχή η εικαστικός (weaving artist) και ακτιβίστρια Eileen Botsford χρησιμοποιεί το πλέξιμο ως μια συλλογική δραστηριότητα για να εκμαιεύσει τις ιστορίες που κρύβονται στη μνήμη των ανθρώπινων κοινοτήτων.
Για όλη την οικογένεια.
* Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά
10:30 – 13:30 | ΦΑΡΟΣ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Το Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά προσκαλεί μαθητές από το δημοτικό ως το λύκειο στα πιο πρωτότυπα εργαστήρια εξερεύνησης, και όχι μόνο. Σε συνεργασία με το Κολέγιο Ανατόλια, το Κέντρο δημιουργεί πρωτοποριακά προγράμματα προσφέροντας την ευκαιρία σε χαρισματικούς νέους να αναδείξουν τα ταλέντα και τον ενθουσιασμό τους για τις επιστήμες.
Τα θέματα των εργαστηρίων για το τετραήμερο του Metamorphosis είναι τα εξής: «Θέλεις να γίνεις Επιστήμονας;», «Θεωρία Παιγνίων», «Η μαγεία της μαθηματικής σκέψης», και «Κρυπτολογία».
* Street Studio City. Υπαίθριο στούντιο ηχογράφησης.
11:00 | ΣΚΑΛΙΑ ΚΑΝΑΛΙΟΥ | Μουσική
Το Found Sound Nation (FSN) είναι μια κολεκτίβα μουσικών και καλλιτεχνών που αξιοποιούν τη μοναδική δύναμη της μουσικής και των ήχων, ώστε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ισχυρών, συνεκτικών, υγιών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικά ευαισθητοποιημένης πρακτικής το FSN υλοποιεί το πρότζεκτ Street Studio City (SSC), που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «στούντιο στους δρόμους της πόλης». Με μια απλή εγκατάσταση, οι μουσικοί παραγωγοί του προγράμματος SSC καλούν τους περαστικούς να συμπράξουν με μουσικούς σε μια πρόβα/jam session αυτοσχεδιαστικής δημιουργίας.
* David Dorfman Dance (DDD) & Αποστολία Παπαδαμάκη / Quasi Stellar
19:00 | ΦΑΡΟΣ | Χορός
«Να κάνουμε όλο τον κόσμο να χορεύει» είναι η φράση-μανιφέστο του David Dorfman, η οποία συνοψίζει «την κινητική του διπλωματία». Ο Dorfman πιστεύει στη θεραπευτική ενέργεια του χορού και βλέπει το σώμα ως μια πολιτική και συναισθηματική δύναμη. Για το πρόγραμμα Metamorphosis εννιά χορευτές του David Dοrfman Dance θα συνεργαστούν με χορευτές της ομάδας της Αποστολίας Παπαδαμάκη Quasi Stellar σε μια πρωτότυπη παράσταση.
* Αριστοτέλης προσιτός: Μια συζήτηση για την Έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη στα νέα ελληνικά
18:30 | ΦΑΡΟΣ | Συζήτηση
Για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του εγχειρήματος συζητούν οι συντελεστές της έκδοσης: Γεράσιμος Κουζέλης / Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Κάλφας / Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ, Παντελής Μπασάκος / Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Παύλος Καλλιγάς / Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χλόη Μπάλλα / Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Συντονίζει ο Βασίλης Κάλφα
Με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30 στην Αγορά
* David Dorfman Dance & Αποστολία Παπαδαμάκη / Quasi Stellar
19:00 | ΦΑΡΟΣ | Χορός
«Να κάνουμε όλο τον κόσμο να χορεύει» είναι η φράση-μανιφέστο του David Dorfman, η οποία συνοψίζει «την κινητική του διπλωματία». Ο Dorfman πιστεύει στη θεραπευτική ενέργεια του χορού και βλέπει το σώμα ως μια πολιτική και συναισθηματική δύναμη. Για το πρόγραμμα Metamorphosis, ο David Dorfman συμπράτει με την Αποστολία Παπαδαμάκη και οι εννιά χορευτές της ομάδας David Dorfman Dance συνεργάζονται με επτά Έλληνες χορευτές σύγχρονου χορού της ομάδας Quasi Stellar.
* Εργαστήριο μεταξοτυπίας
19:00 – 21:00 | ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ | Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Η πανάρχαια τεχνική της μεταξοτυπίας, της πρώτης εκτυπωτικής μεθόδου, μετατρέπεται σε σύγχρονη τέχνη στα χέρια ενός καινοτόμου πειραματιστή του είδους. Ο Μανώλης Αγγελάκης, γνωστός και ως tind, εξελίσσει την οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα του μεταξοτύπη, προβάλλει την αξία της τέχνης του και ανακαλύπτει τις απεριόριστες εφαρμογές της. Στο Metamorphosis χρησιμοποιεί εναλλακτικά, αντί για μελάνι εκτύπωσης, χρώμα body paint, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Πάρκου να μοιραστούν ένα καλλιτεχνικό τύπωμα στο δέρμα τους!
* Συναυλία The Secret Trio
19:30 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ | Μουσική
Τρεις βιρτουόζοι με διεθνή λάμψη συναντιούνται στο Secret Trio. Η μουσική της Μέσης Ανατολής, οι ρυθμοί των Βαλκανίων, η κλασική και η ροκ μουσική, όπως και οι αυτοσχεδιασμοί της τζαζ απαρτίζουν το μουσικό λεξιλόγιό τους παράγοντας ανεξάντλητο πλούτο έκφρασης. Το Secret Trio φέρνει στην Αθήνα τη δική του μυστική συνταγή για την jazz fusion.
* Συναυλία Amir ElSaffar & Two Rivers Ensemble
20:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική
Ο πολυτάλαντος τρομπετίστας και συνθέτης Amir ElSaffar εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της αμερικανο-ιρακινής καταγωγής του, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα δυναμικό, αλλά και στοχαστικό, μείγμα τζαζ με αραβικά στοιχεία. Η μουσική του Amir ElSaffar και των Two Rivers Ensemble είναι ταυτόχρονα σαγηνευτική και ενθουσιώδης. Η συγκίνηση που μεταδίδουν έχει αναγνωριστεί ως μοναδική και βαθιά. Όπως έχει γραφεί για τις συναυλίες τους, «το αίσθημα της μουσικής τους βρίσκεται στις ρίζες και όχι στα φύλλα».
* Συναυλία Απόλλωνα Ρέτσου
21:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική
«Ένα κορίτσι με χρωματιστές βελόνες στην καρδιά που το ακολουθούσε πάντα μια κατάρα. Όταν κάποιος το πλησίαζε, οι βελόνες έμπαιναν όλο και πιο βαθιά». Αυτή είναι μία από τις ιστορίες του διάσημου Αμερικανού σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον που έδωσαν το ερέθισμα στον Απόλλωνα Ρέτσο να ξεκινήσει τη σύνθεση δεκαέξι τραγουδιών εμπνευσμένων από το βιβλίο του The Melancholy Death of Oyster Boy and other stories. Ενορχηστρώνοντας τις παράξενες ιστορίες για πενταμελή μπάντα, παιδική χορωδία, σύνολο εγχόρδων και έναν αφηγητή, ο Ρέτσος δημιουργεί ένα μουσικό σύμπαν.
* Συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη Δεύτερη ζωή
22:30 | ΞΕΦΩΤΟ | Μουσική
Την ιδιαίτερη σχέση της με τον ποιητικό λόγο παρουσιάζει η ερμηνεύτρια σε μια συναυλία με τίτλο Δεύτερη ζωή. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα ταξιδέψει το κοινό στον λυρικό κόσμο της μελοποιημένης ελληνικής ποίησης, από την Σαπφώ έως τον Μιχάλη Γκανά.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.SNFCC.org/metamorphosis .
Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο, και πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.