Εξάπλωση του Ζήκα και στη Χιλή;

Εξάπλωση του Ζήκα και στη Χιλή;

66
Εξάπλωση του Ζήκα και στη Χιλή;

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ότι ανακάλυψαν ένα δείγμα από τα είδη κουνουπιού τα οποίο θεωρούνται υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού Ζήκα, ενώ αρκετά περισσότερα είναι πιθανό να εμφανιστούν κουνούπια του ίδιου είδους κατά τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Στη Χιλή το είδος κουνουπιού Aedes aegypti είχε εξαλειφθεί από το 1961. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι δεν αναμένει ο ιός Ζήκα, με τα προηγούμενα τουλάχιστον δεδομένα, να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Το δείγμα του κουνουπιού βρέθηκε σε μια οικεία στην πόλη Arica, που βρίσκεται περίπου 1.663 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, δίπλα στα σύνορα με το Περού.
Ο υφυπουργός Υγείας Jaime Burrows δήλωσε την Τρίτη ότι οι αρχές βρίσκονται στη διαδικασία “καταμέτρησης” προνυμφών στην περιοχή, ενώ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το συγκεκριμένο κουνούπι μπορεί να εισήλθε στη χώρα σε μορφή αβγού.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει κρούσματα στη Χιλή μέσω των κουνουπιών τα οποία μολύνουν τους ανθρώπους με τον ιό Ζήκα. Ωστόσο τον Μάρτιο αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού Ζήκα, με μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.