Σε δοκιμαστικό ταξίδι στην Αρκτική τα νεότευκτα ρωσικά παγοθραυστικά

Σε δοκιμαστικό ταξίδι στην Αρκτική τα νεότευκτα ρωσικά παγοθραυστικά

123
Σε δοκιμαστικό ταξίδι στην Αρκτική τα νεότευκτα ρωσικά παγοθραυστικά

Του Νίκου Βεργούνη

Τα νεότευκτα παγοθραυστικά (της σειράς 21900Μ), «Vladivostok» και «Murmansk», κατασκευασμένα στο ναυπηγείο του Vyborg στη βορειοδυτική Ρωσία, θα δοκιμαστούν στο δύσκολο περιβάλλον της Αρκτικής Οδού ή αλλιώς του North Sea Route, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου ναυπηγείου, Alexander Solovyov. Το τρίτο παγοθραυστικό της συγκεκριμένης κατηγορίας, το «Novorossiysk», είναι υπό κατασκευή και υπολογίζεται να είναι έτοιμο για παράδοση το 2016.
Τα πλοία αναχώρησαν στις αρχές Απριλίου 2016 κατευθυνόμενα προς τον δυτικό τομέα των ρωσικών Αρκτικών Υδάτων. Εκεί θα δοκιμαστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες προκειμένου να καταγραφεί η εφικτή ταχύτητα στον πάγο και η λειτουργία των μηχανών και μηχανισμών σε απαιτητικές συνθήκες. «Τα δεδομένα σχετικά με την απόδοση των πλοίων μπορούν να εξεταστούν μόνο υπό ακραίες συνθήκες», υπογράμμισε ο κ.Solovyov.
Τα παγοθραυστικά της σειράς «21900» είναι ικανά να σπάνε πάγο πάχους 1,5 μέτρου. Οι κύριες λειτουργίες των συγκεκριμένων πλοίων επίσης είναι να συνοδεύουν πλοία μεγάλης χωρητικότητας αλλά και η πυρόσβεση σε πλωτές κατασκευές τόσο στον πάγο όσο και στην ανοικτή θάλασσα. Επιπλέον, η ρυμούλκηση άλλων πλοίων καθώς και η μεταφορά φορτίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.