Η Τουρκία ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο

Η Τουρκία ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο

53
Η Τουρκία ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο

Τα σχέδια για ένα νέο Ro-Ro το οποίο θα εκτελεί τη νέα τακτική γραμμή από την Τουρκία προς το λιμάνι της Ιορδανίας, Άκαμπα, ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την περασμένη Κυριακή σε επίσκεψη του στην Ιορδανία. Η γραμμή θα ενισχύσει τις εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή και θα επιτρέψει σε τουρκικά εμπορεύματα αλλά και φορτηγά να “φτάσουν” στις χώρες της Μέσης Ανατολής παρακάμπτοντας την αναταραχή στη Συρία.
«Πιστεύω ότι χάρη στη σχεδιαζόμενη νέα διαδρομή, οι εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, θα ενδυναμωθούν. Και οι δύο χώρες θα επωφεληθούν σημαντικά από τα νέα δρομολόγια Ro-Ro. Επίσης πιστεύω ότι οι πρόσφατες επενδύσεις σε υποδομές στο λιμάνι του Iskenderun (Αλεξανδρέττα) θα επιτρέψουν την ανάπτυξη σε νέες γραμμές Ro Ro, οι οποίες θα προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους εξαγωγείς στην περιοχή» δήλωσε ο πρόεδρος των Τούρκων εξαγωγέων κ. Buyukeksi.
Ο κ. Buyukeksi τόνισε ότι το “μοντέλο μεταφοράς Ro-Ro” έχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο σημαντικά λιγότερος χρόνος ταξιδιού, η ταχεία διακίνηση φορτίων, και το χαμηλό κόστος ως προς τη μεταφορά των εξαγόμενων τουρκικών προϊόντων.
Οι τούρκοι εξαγωγείς αναμένουν το νέο δρομολόγιο Ro-Ro, όχι μόνο για την τόνωση των εξαγωγών της χώρας από τις κεντρικές και ανατολικές κυρίως περιφέρεις της χώρας, αλλά και την προώθηση του τουρισμού, ειδικά των προσκυνητών προς τη Μέκκα οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται και την Ιορδανία.
Ο επικεφαλής του Τουρκικού Συνδέσμου Εξαγωγέων της Μεσογείου κ. Μπουλέντ Aymen επανέλαβε τις παρατηρήσεις του κ. Buyukeksi τονίζοντας ότι οι νέες τιμές διέλευσης των πλοίων μέσω της διώρυγας του Σουέζ καθιστούν τα δρομολόγια των Ro-Ro μεταξύ της Αλεξανδρέττας και του λιμένα Duba της Σαουδικής ασύμφορα για πολλούς εξαγωγείς, ενώ για τις εξαγωγές, ιδίως για ευπαθή προϊόντα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά η νέα σύνδεση θα επιτρέψει την άμεση ανάπτυξη νέων αγορών.
Ωστόσο, ο κ. Aymen “προειδοποίησε” ότι τα νέα Ro-Ro δρομολόγια από μόνα τους δεν θα είναι επαρκή και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για τη μείωση του κόστους μεταφοράς ανά φορτηγό.
«Η Ιορδανία θα πρέπει να μειώσει τα διόδια της. Η κυβέρνησή της Αγκυρας, επίσης, θα πρέπει να παρέχει οικονομική στήριξη στο μοντέλο μεταφορών Ro-Ro.», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Ανατολή.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.