Αγγλία: Τερματίζοντας την εποχή των φορολογικών παραδείσων

Αγγλία: Τερματίζοντας την εποχή των φορολογικών παραδείσων

218
Αγγλία: Τερματίζοντας την εποχή των φορολογικών παραδείσων

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση Κάμερον ασκεί ο Τύπος της Βρετανίας μετά την πρόσφατη μελέτη που ανακοίνωσε η ΜΚΟ Oxfam λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών G. Osborne.
Η φιλανθρωπική οργάνωση κατά της φτώχειας, ανακοίνωσε ότι το 1% του πληθυσμού απολαμβάνει σήμερα το 25% του “εθνικού πλούτου” της Βρετανίας, ενώ δεν φορολογείται αφού “εκμεταλλεύεται” κατά την άποψή της τα νομοθετικά πλαίσια που προσφέρονται σε φορολογικούς παραδείσους.
Τα συμπεράσματά της μελέτης δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, σε μια νέα έκθεση με τίτλο «Τερματίζοντας την εποχή των φορολογικών παραδείσων». Η έκθεση ήδη δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στα τοπικά ΜΜΕ και ξεσηκώνει πολιτικές αντιδράσεις από βουλευτές τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Oxfam Mark Goldring, δήλωσε αναφορικά με τη μελέτη ότι αυτή τη στιγμή, η προνομιούχα μειοψηφία είναι σε θέση να “κρύψει δισεκατομμύρια” δολάρια σε υπεράκτιες εταιρείες, μακριά από τις φορολογικές αρχές, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει άδικα τη φορολογική επιβάρυνση για το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού – ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.
“Είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει το απόρρητο που επιτρέπει στους φοροφυγάδες να ξεφύγουν χωρίς να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί, στερώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο – και φτωχών χωρών – έσοδα ζωτικής σημασίας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα δημόσια ταμεία αλλά και να προσφέρουν ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τους πιο ευάλωτους.”
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne θα ανακοινώσει σύντομα τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό της χώρας του, ο οποίος θα περιέχει περισσότερες περικοπές στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Η Oxfam, ανακοίνωσε επίσης ότι ένας στους πέντε κατοίκους στη Βρετανία σήμερα αδυνατούν να θερμάνουν τις οικίες τους και να εξασφαλίσουν σε καθημερινές βασικές διατροφικές ανάγκες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.