Ένα νέο mega-ναυπηγείο στην Άπω Ανατολή στα άμεσα σχέδια της Ρωσίας

Ένα νέο mega-ναυπηγείο στην Άπω Ανατολή στα άμεσα σχέδια της Ρωσίας

452
Ένα νέο mega-ναυπηγείο στην Άπω Ανατολή στα άμεσα σχέδια της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει αρχίσει την ανακατασκευή του παλαιού ναυπηγείου Zvezda στην περιοχή του Primorsky Krai στην ρωσική Άπω Ανατολή. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα το νέο ναυπηγείο – Zvezda Shipbuilding Complex – θα μπορεί να παρέχει στη Ρωσία την δυνατότητα κατασκευής super tankers (για μεταφορά πετρελαίου αλλά και υγροποιημένου φυσικού αερίου) καθώς και πλοία κατηγορίας ice-class, που θα μπορούν να πλέουν στις θάλασσες της Αρκτικής.
Συγκεκριμένα το νέο ναυπηγείο θα μπορεί να κατασκευάζει δεξαμενόπλοια εκτοπίσματος έως και 350.000 τόνων, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρητικότητας έως και 250.000 κυβικών μέτρων, πλοία κατηγορίας ice-class χωρητικότητας έως και 29.000 τόνους, καθώς και υπεράκτιες πλατφόρμες, αλλά και πλοία άλλων τύπων, αναλόγως των απαιτήσεων και των εξειδικευμένων αναγκών των πελατών του ναυπηγείου.
Το νέο ναυπηγείο θα αποτελεί το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο ναυπηγείο της χώρας, με ειδίκευση σε πλοία του εμπορικού ναυτικού, μεγάλης χωρητικότητας. Μάλιστα, αναμένεται από το 2020 και έπειτα το ναυπηγείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikoaly Patrushev δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «η Ρωσία θα είναι σε θέση να κατασκευάσει σύντομα το μεγαλύτερο παγκοσμίως και πιο ισχυρό στόλο για τον Αρκτικό Ωκεανό».
Το νέο ναυπηγείο θα κατασκευαστεί σχεδόν εκ του μηδενός, με την ανακαίνιση μερικών από τις ήδη υφηστάμενες εγκαταστάσεις. Το ναυπηγείο θα σχεδιαστεί από το ρωσικό ναυπηγικό και τεχνολογικό κέντρο «Shipbuilding and Ship Repair Technology Center», με την παροχή τεχνογνωσίας και από γερμανικές εταιρείες (IMG Ingenieurtechnik / Maschinenbau).

Φωτό: http://portnews.ru/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.