«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ», μια ευρηματική έκθεση με πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ», μια ευρηματική έκθεση με πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού

116
«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ», μια ευρηματική έκθεση με πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού

Μια πρωτοποριακή έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, οι «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ» επιχειρούν μιαν άλλη προσέγγιση στην ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας. Στο κουφάρι ενός πλοίου, που συνθέτει το σκηνικό της έκθεσης, αναπτύσσονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από μικρές άγνωστες ιστορίες. Επιλεγμένα αντικείμενα που δεν έχουν ως τώρα εκτεθεί παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να συμμετέχουν με όλες τους τις αισθήσεις, να κατανοήσουν, να  συγκινηθούν και να προβληματιστούν.
Σαλπάροντας με το πλοίο της έκθεσης…
Η είσοδος της έκθεσης είναι από την πρύμνη του πλοίου. Ένα πλοίο με πολύτιμα αντικείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφίες και ντοκουμέντα που αφηγούνται ιστορίες ανδρών, είτε αυτοί είναι απλοί ναύτες, είτε αξιωματικοί, είτε γνωστοί καπετάνιοι. Οι επισκέπτες καλούνται, λοιπόν, σε ένα ταξίδι στο χρόνο με πλοηγό και συνοδοιπόρους όλους τους ανθρώπους που έγραψαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ιστορία και δημιούργησαν αυτό που, βαθιά ανθρώπινο και βαθιά αληθινό, μπορεί να μας κάνει περήφανους.
Από τους τραυματισμένους ναύτες του Αβέρωφ που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, έως τον ναύαρχο Κουντουριώτη, που απέφυγε την παγίδα των εχθρών και παράκουσε την εντολή της κυβέρνησης για καταδίωξη του τούρκικου σκάφους «Χαμηδιέ», οι επισκέπτες θα γίνουν μάρτυρες μιας συλλογής προσωπικών ιστοριών, ιστοριών ανδρείας, θάρρους και αυταπάρνησης.
Τα πολύτιμα φυσικά εκθέματα και το εντυπωσιακό σκηνικό της έκθεσης, συμπληρώνονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, που βοηθούν το κοινό να ενταχθεί στο έντονα φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα της έκθεσης.
Χάρη στις ιστορίες αυτών των ανδρών το κοινό μπαίνει στην διαδικασία να αναρωτηθεί ποια είναι η πρώτη ύλη της γενναιότητας, του ηρωισμού και της ανδρείας και να προσπαθήσει να την αναζητήσει όχι μόνο στο χτες, αλλά και στο σήμερα, όχι μόνο στους «μεγάλους ατρόμητους άνδρες», αλλά και στον καθένα από μας, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία και ηλικία.
Τίθενται ερωτήματα, όπως αυτά που θέτει ο Σωκράτης στον πλατωνικό διάλογο «Λάχης. Περί ανδρείας». Το κοινό θα επιχειρήσει να ανακαλύψει ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να εμφυσήσουν τον ηρωισμό στον καθένα από εμάς.
Οι «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ» είναι μία έκθεση που έχει ως στόχο να ταξιδέψει τους επισκέπτες στον «χώρο» και τον «χρόνο», αφηγούμενη ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων. Η νέα έκθεση, παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 10 Φεβρουαρίου.
Την έκθεση επιμελήθηκε η μουσειολόγος  Νάσια Χουρμουζιάδη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έναρξη λειτουργίας: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου
Ωράριο λειτουργίας:
ΔΕΥΤΕΡΑ                    ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΡΙΤΗ                            09:00 – 13:30
ΤΕΤΑΡΤΗ                     09:00 – 13:30
ΠΕΜΠΤΗ                      09:00 – 13:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ               09:00 – 20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ                    11:00 – 16:00
ΚΥΡΙΑΚΗ                     10:00 – 18:00
Τιμές εισιτηρίων:  Ενήλικες: 7€, παιδικό: 5€. Οικογενειακό εισιτήριο(2 παιδιά & 2 ενήλικες): 20€.
Τηλ. Κρατήσεων: 212 254 0000
Δημιουργία εικόνας=pn

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.