Το Όσλο επενδύει εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την παρουσία του στην...

Το Όσλο επενδύει εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την παρουσία του στην Αρκτική

111
Το Όσλο επενδύει εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την παρουσία του στην Αρκτική

Για τη Νορβηγία η Αρκτική αποτελεί την πιο σημαντική προτεραιότητα ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρας. Με βάση αυτό το δεδομένο για την κυβέρνηση του Όσλο, όπως σημειώνει με έμφαση στις δηλώσεις του ο Νορβηγός υπουργός επί των εξωτερικών Børge Brende, η Αρκτική θα συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιτότητα.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 το Όσλο πρόκειται να διαθέσει ένα κονδύλι της τάξης των €315.000.000 στους εξής πέντε τομείς: διεθνή συνεργασία, ανάπτυξη της γνώσης, επιχειρηματική ανάπτυξη, υποδομές, αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και προστασία περιβάλλοντος.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας», σημειώνει στις δηλώσεις του ο υπουργός των εξωτερικών Børge Brende, «να παραμείνει η Αρκτική μία περιοχή ειρήνης και σταθερότητας, με τήρηση των όσων ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «η διεθνής συνεργασία στην περιοχή της Αρκτικής, και με τη Ρωσία, έχει μέχρι τώρα φέρει καλά αποτελέσματα σε τομείς όπως της ασφάλειας στην θάλασσα, της διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων, του περιβάλλοντος, της πυρηνικής ασφάλειας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής».

Για την κυβέρνηση της Νορβηγίας αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ θα πρέπει να επιδιωχθεί η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν μέχρι και το 2017 την προεδρία του Αρκτικού Συμβουλίου, το οποίο συμπληρώνε εφέτος 20 χρόνια ζωής.

Για την Νορβηγία είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ισχυρή η παρουσία της στην περιοχή της Αρκτικής, καθώς έχει σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και υποχρεώσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στα άμεσα σχέδια της χώρας είναι και η αύξηση της παρουσίας των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων στην θαλάσσια περιοχή της Αρκτικής, που θα πρέπει να επιτηρούν και ελέγχουν όλη την περιοχή.

Από την άλλη, στόχος της Νορβηγίας είναι και διαμόρφωση όρων περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης των βόρειων περιοχών της με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με όρους καινοτομίας και αειφορίας.

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ/Helge Sterk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.