Το πετρέλαιο της Κένυα στο μάτι των ΗΠΑ

Το πετρέλαιο της Κένυα στο μάτι των ΗΠΑ

117
Το πετρέλαιο της Κένυα στο μάτι των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα βοηθήσει την Κένυα στη χρηματοδότηση ενός σημαντικού έργου που αφορά την κατασκευή αγωγού πετρελαίου από τις ακτές του Ινδικού προς τα νέα κοιτάσματα στα βόρεια της χώρας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κένυα Robert Godec δήλωσε πριν λίγες ημέρες, ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Κένυα ώστε να «βρει» 18 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Σκοπός είναι η άμεση κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου από το λιμάνι Λάμου στη βόρεια ακτή της Κένυας μέχρι τα κοιτάσματα πετρελαίου στην βόρειο τμήμα της χώρας.
“Η Κένυα χρειάζεται 18 δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση που αφορά την κατασκευή του αγωγού, οπότε ένα από τα ερωτήματα που συζητάμε είναι το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνήσεις ώστε να βρούμε τρόπους για να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση”, δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης κ. Godec. Τα κοιτάσματα πετρελαίου ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην Κένυα το 2012 στις φτωχές και άνυδρες περιοχές του λεγόμενου «Great Rift». Εκτιμήσεις αναφέρουν αποθέματα στην περιοχή που ξεπερνούν τα 1 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ έχουν ήδη ανακαλυφθεί κοιτάσματα που θα αποδώσουν 600 εκατομμύρια βαρέλια στη λεκάνη του Νότου.
Ωστόσο καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στα απαραίτητα έργα εξαγωγής, λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.
Η κυβέρνηση της Κένυας, ωστόσο, επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα η εξόρυξη προκειμένου να αποδεσμευθεί από την ενεργειακή της εξάρτηση αλλά και να αποτελέσει νέα ενεργειακή δύναμη για την ευρύτερη περιοχή.

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.