Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας καθησυχάζει τους υπηκόους του

Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας καθησυχάζει τους υπηκόους του

317
Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας καθησυχάζει τους υπηκόους του

Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud τόνισε σε δημόσια ανακοίνωσή του ότι το Βασίλειο δεν έχει τελικά επηρεαστεί ανεπανόρθωτα από την τρέχουσα πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω της προσεκτικής εκταμίευσης σημαντικών χρηματικών αποθεμάτων κατά τα προηγούμενα έτη.
Σύμφωνα με το Βασιλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΖΕΠ) ο Βασιλιάς ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το συνάλλαγμα που εισερχόταν στο Βασίλειο λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου, ‘φυλάσσουν’ με προσοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Ριάντ. Ο βασιλιάς Σαλμάν στην πρώτη ομιλία του ενώπιον της Σούρα (δηλαδή του επίλεκτου βασιλικού Συμβουλίου της Σαουδικής Αραβίας που συμμετέχουν οι απόγονοι του βασιλιά Φαχντ), εμφανίστηκε καθησυχαστικός απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε διεθνείς εκτιμητές και αρθρογράφους σχετικά με την τεράστια οικονομική κρίση στο κάποτε κραταιό Βασίλειο.
Ο Σαουδάραβας μονάρχης διαβεβαίωσε επίσης ότι μεγάλα έσοδα του παρελθόντος διατέθηκαν για τεράστια έργα ανάπτυξης και υποδομών και την ενίσχυση της άμυνας και ασφάλειας του κράτους ενώ τόνισε ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή των αναπτυξιακών σχεδίων και προγραμμάτων στο άμεσο μέλλον
Ο ίδιος αποκάλυψε μια σειρά από βήματα για να χειριστεί την τρέχουσα δύσκολη κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των δαπανών αλλά και του μεγέθους της κυβέρνησης με την κατάργηση ορισμένων αρχών και συμβουλίων και την αύξηση των εσόδων από τις πολυάριθμες κρατικές επενδύσεις και υπηρεσίες.
Διαφάνηκε επίσης, η πρόθεση του Ριάντ να συνεχίσει την υποστήριξη της προσπάθειας για την επικράτηση της ειρήνης στην Υεμένη με την παράλληλη απόκρουση οποιασδήποτε ανάμειξη της Τεχεράνης αλλά και των Σιιτών ανταρτών που υποστηρίζει το Ιράν στα νότια σύνορα της χώρας.
Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.