Πονοκέφαλος οι φοροαπαλλαγές των εταιρειών- κολοσσών της Αυστραλίας

Πονοκέφαλος οι φοροαπαλλαγές των εταιρειών- κολοσσών της Αυστραλίας

120
Πονοκέφαλος οι φοροαπαλλαγές των εταιρειών- κολοσσών της Αυστραλίας

Η Αυστραλιανή εφορία (Australian Taxation Office ΑΤΟ) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδόν 600 από τις κορυφαίες εταιρείες της χώρας δεν φορολογήθηκαν και δεν απέδωσαν φόρους επί των κερδών τους για το 2014.
Η έκθεση κατέγραψε ότι από τις περίπου 1.500 επιχειρήσεις με ετήσιους τζίρους πάνω από 73 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, 579 – ή σχεδόν 37%- δεν πλήρωσαν φόρο επί των κερδών τους. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι αεροπορικές εταιρείες Qantas και Virgin Australia, αλλά και οι General Motorς, η Telco Vodafone, η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Exxon Mobil κα.
Οι αρμόδιοι έφοροι τονίζουν ότι υπήρχαν αρκετοί λόγοι που εταιρείες δεν φορολογήθηκαν το 2014, εξηγώντας αρκετές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο λειτουργούσαν με οικονομική ζημία όλο το χρόνο.
Η Qantas ανακοίνωσε ζημίες 2,04 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων το συγκεκριμένο οικονομικό έτος, ενώ και άλλες σημαντικές εταιρείες καταγράφουν συνεχόμενες ζημίες. Σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες είχαν δοθεί φοροαπαλλαγές, προκειμένου να επιβιώσουν και να μη χαθούν θέσεις εργασίας, ειδικά στη περιφέρεια. Οι κατασκευαστικές εταιρείες και ο τουρισμός πλήττονται από το υψηλό αυστραλιανό δολάριο και τις ταλαντεύσεις της οικονομίας, ενώ και τα μεταλλεία επηρεάζονται αφού παγκοσμίως οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, Η έκθεση ανακοινώθηκε μετά από προεκλογική δέσμευση της νέας κυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κορυφαίες εταιρείες ‘πληρώνουν το μερίδιό τους σε φόρους’ με πλήρη διαφάνεια.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Φορολογίας της χώρας Chris Jordan δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ABC σχετικά με την έκθεση ότι θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της φοροδιαφυγής που καταγραφόταν παλαιότερα από μεγάλες εταιρείες της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.