Σεμινάριο με θέμα την Ιστορία των Ελλήνων εμποροτραπεζιτών στο City του Λονδίνου...

Σεμινάριο με θέμα την Ιστορία των Ελλήνων εμποροτραπεζιτών στο City του Λονδίνου (1820-1880)

124
Σεμινάριο με θέμα την Ιστορία των Ελλήνων εμποροτραπεζιτών στο City του Λονδίνου (1820-1880)

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας διοργανώνει το τρίτο σεμινάριο (για το 2015-2016) τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 (ώρα 15:00-18:00). Ομιλήτρια θα είναι η Κατερίνα Γαλάνη (Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο), η οποία θα μιλήσει με θέμα: «Έλληνες εμποροτραπεζίτες στο City του Λονδίνου, 1820-1880», ενώ τη συζήτηση θα διευθύνουν οι: Ιωάννα Πεπελάση (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Τζελίνα Χαρλαύτη (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
H Κατερίνα Γαλάνη θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τριετούς μεταδιδακτορικής της έρευνας με αντικείμενο τους Έλληνες εμποροτραπεζίτες που εγκαταστάθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στο City του Λονδίνου (1820-1880). Έλληνες έμποροι μετακινήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τη Ανατολική Μεσόγειο προς τα δυτικά, και εγκαταστάθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, στο Λονδίνο, το βιομηχανικό Μάντσεστερ και στο εξαγωγικό λιμάνι του Λίβερπουλ. Ασχολήθηκαν κυρίως με τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τις εισαγωγές χύδην φορτίων από το Λεβάντε και τη Μαύρη Θάλασσα. Στο Λονδίνο σχημάτισαν μια ισχυρή εμπορική παροικία, ακολουθώντας το γνώριμο δρόμο των κοινοτήτων της Ελληνικής Διασποράς. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του City ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου ενθάρρυνε μια μεγαλύτερη εξειδίκευση στο χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: κατά τον 19ο αιώνα η κοινότητα του Λονδίνου, διατηρώντας τις εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες, επιδόθηκε στη συστηματική χρηματοδότηση του Ελληνικού εμπορικού δικτύου σε Ανατολή και Δύση.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις στο Λονδίνο συγκρότησαν μια επιχειρηματική ομάδα, αποτελούμενη από μικρότερους και μεγαλύτερους ανεξάρτητους οίκους, συνεργαζόμενους μεταξύ τους. Η εισήγηση παρουσιάζει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα του Λονδίνου: τον πληθυσμό της, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, την χωροταξική εγκατάσταση στο νέο περιβάλλον και κυρίως την οικονομική της δραστηριότητα με έμφαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Η έρευνα βασίστηκε σε ένα πολυσχιδές αρχειακό υλικό από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, και την Κωνσταντινούπολη, συνδυάζοντας δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.
Τα Σεμινάρια της Ε.Ε.Ο.Ι. διεξάγονται (μια φορά το μήνα) Δευτέρα απόγευμα, 15:00-18:00, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, αίθουσα Σεμιναρίων, ισόγειο, στάση «ΕΙΕ» ή μετρό «Ευαγγελισμός»). H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.