Αντιπροσωπεία της Λιμενικής Αρχής Αμβέρσας σε διερευνητική αποστολή στο Ιράν

Αντιπροσωπεία της Λιμενικής Αρχής Αμβέρσας σε διερευνητική αποστολή στο Ιράν

70
Αντιπροσωπεία της Λιμενικής Αρχής Αμβέρσας σε διερευνητική αποστολή στο Ιράν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επίσημου ιστότοπου του λιμένα της Αμβέρσας, μία αντιπροσωπεία του λιμένα με επικεφαλής τον Marc Van Peel πρόεδρο της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη στο Ιράν.
Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί στους τομείς των πετροχημικών και της ναυτιλίας συναντήθηκαν στην Τεχεράνη με διάφορους υπουργούς, φορείς στην αγορά πετροχημικών προϊόντων αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Με αυτήν την αποστολή η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας έχει ως στόχο να ανοίξει εκ νέου την εμπορική επικοινωνία της Αμβέρσας με το Ιράν.
Κύρια επιδίωξη της διερευνητικής αποστολής ήταν η άμεση επικοινωνία με τους επίσημους φορείς της χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έλαβαν χώρα συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους: Saeednejad, που είναι επικεφαλής των λιμένων και του Ναυτιλιακού Οργανισμού το Ιράν, Dr. Saeidi, επικεφαλής της Ναυτιλιακής Εταιρείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Masoud Karbasian, επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας του Ιράν και Seyed Jamal Hosseini, αντιπρόεδρος του Ιρανικού Οργανισμού Επενδύσεων.
Οι συζητήσεις κάλυψαν τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης του Ιράν στους τομείς της ναυτιλίας και του εμπορίου, καθώς και το ρόλο που ο λιμένας της Αμβέρσας μπορεί να διαδραματίσει για την επίτευξη αυτών των ιρανικών επιδιώξεων.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων των δύο μερών, το οποίο καταρτίστηκε σε στενή συνεργασία με την βελγική πρεσβεία, περιελάμβανε επίσης και μία συνάντηση με έναν αριθμό ιδιωτικών εταιρειών του Ιράν και εταιρείες συμβούλων με καλή γνώση της Ιρανικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του λιμένα της Αμβέρσας ολοκληρώθηκε με μία επίσκεψη στο λιμάνι Shahid Rajaee στο Bandar Abbas, καθώς και στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου Queshm. Το Shahid Rajaee είναι το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στο Ιράν, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών που πραγματοποιεί η ιρανική ναυτιλία.
Από την πλευρά του ο Marc Van Peel δήλωσε ότι «μέχρι το 2010 η Αμβέρσα ήταν το ευρωπαϊκό λιμάνι που προσέλκυε το μεγαλύτερο αριθμό ιρανικών φορτίων». Και συνέχισε λέγοντας ότι «υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και με την προοπτική άρσης των οικονομικών κυρώσεων στην χώρα, θέλουμε οι Ιρανοί να γνωρίζουν ότι η Αμβέρσα συνεχίζει να παραμένει η ιδανική είσοδος των ιρανικών αγαθών στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα».
Ο πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας δήλωσε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την ιρανική πλευρά για λήψη τεχνογνωσίας που -μεταξύ άλλων- αφορά και τις λιμενικές υποδομές. Ο διεθνής λιμένας της Αμβέρσας και το Εκπαιδευτικό Κέντρο του είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τους ιρανικούς λιμένες στον τομέα των υποδομών. Τέλος ο Marc Van Peel δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η βελγική αποστολή κρίνεται επιτυχημένη, ανοίγοντας προοπτικές τόσο για το Ιράν όσο βεβαίως και για την Αμβέρσα».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.