Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Η.Π.Α.

Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Η.Π.Α.

128
Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίνα και Η.Π.Α.

Το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. απέστειλε ένα αντιτορπιλικό, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κοντά στα τεχνητά νησιά στο Αρχιπέλαγος Spratly που κατασκευάζει η Κίνα.
Άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης του Πεκίνου εξέδωσε μία οργισμένη ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες προειδοποιώντας ότι θα αντιδράσει δυναμικά απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας του στη θαλάσσια περιοχή, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το συμβάν.
Η περιπολία του αντιτορπιλικού USS Lassen στην περιοχή και η πορεία του εντός της ακτίνας των 12 ναυτικών μιλίων από τον ύφαλο Subi είναι η σημαντικότερη πρόκληση για την Κίνα. Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας, η περιοχή ανήκει στη δική της αρμοδιότητα και απαιτείται ειδική άδεια σε οποιοδήποτε ξένο πολεμικό πλοίο θελήσει να τη διαπλεύσει.
O ασιατικός γίγαντας διεκδικεί τη διαμόρφωση χωρικών υδάτων σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τα τεχνητά νησιά που κατασκευάζει στον ύφαλο, στο Αρχιπέλαγος Spratly.
Αμερικανικές πηγές δήλωσαν ότι οι περιπολίες στη συγκεκριμένη περιοχή θα συνεχιστούν ενώ στη δήλωσή του το Πεκίνο τονίζει ότι θα απαντήσει σε κάθε προβοκάτσια και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες.
Μάλιστα το Πεκίνο στράφηκε ανοιχτά κατά της Ουάσιγκτον καλώντας την να μην αναλάβει οποιαδήποτε επικίνδυνη ή προβοκατόρικη ενέργεια η οποία θα απειλεί την κυριαρχία της Κίνας και τα συμφέροντά της.
Σημειώνεται ότι το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα όπου διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης, επιταχύνοντας εδώ και ένα χρόνο τη μετατροπή κοραλλιογενών υφάλων σε λιμάνια, διαδρόμους και άλλες υποδομές.
Να σημειώσουμε ότι η κυριαρχία του Πεκίνου στην περιοχή αυτή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας αμφισβητείται τόσο από το Βιετνάμ, όσο και από τις Μαλαισία, Μπρουνέι, Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, οι οποίες προβάλλουν αξιώσεις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.