Αναζητείται μια βιώσιμη ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό

Αναζητείται μια βιώσιμη ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό

42
Αναζητείται μια βιώσιμη ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό

«Οι μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη θέτουν μία ιστορική δοκιμασία ενώ οι εκατοντάδες χιλιάδες αναζητούν προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις. Η σωστή απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια πρόκληση δεν είναι η ανύψωση τειχών, ο εθνικός εγωισμός ή τα εθνικά μέτρα, αλλά μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφύγων» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς στην εναρκτήρια ομιλία του στο ΕΚ.
Η απόγνωση είναι αυτή που οδηγεί τις οικογένειες με μικρά παιδιά να διασχίσουν τη Μεσόγειο με σχεδίες, να περάσουν συρματοπλέγματα και να κρυφτούν σε φορτηγά-ψυγεία, υπογράμμισε ο κ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι πολλοί χάνουν τη ζωή τους.
Αυτοί οι άνθρωποι τρέπονται σε φυγή λόγω της ύπαρξης εγκληματικών ή τρομοκρατικών ομάδων όπως το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όχι μόνο κατέστρεψε ένα αναντικατάστατο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Παλμύρα, αλλά και αποκεφάλισε δημοσίως το διευθυντή του μουσείου.
Το πραγματικό ερώτημα που η Ευρώπη καλείται να απαντήσει είναι το κατά πόσο θέλει να είναι μία “Ένωση εναντίον όλων” ή μία “Ένωση αλληλεγγύης”, επεσήμανε ο κ. Σουλτς, προτρέποντας τους πολιτικούς, σε όλες τις σχετικές συζητήσεις τους να μην ξεχνάνε ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη, επειδή πιστεύουν στις αξίες της.
Η ανθρωπιά που επιδεικνύουν εκείνοι που δίνουν στους εξαντλημένους μετανάστες νερό, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά τους, και βοηθούν στα κέντρα προσφύγων, πρέπει να οδηγήσει την απάντησή μας σε αυτήν την πρόκληση, έτσι ώστε η εικόνα του μικρού Αϊλάν, που χαράχτηκε στη μνήμη όλων μας να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.
Εν τω μεταξύ χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ παρουσίασε σε κοινή της συνέντευξη Τύπου με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η γερμανική κυβέρνηση, στο ζήτημα των προσφύγων. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν άμεσα χώροι για 150.000 πρόσφυγες σε κέντρα πρώτης υποδοχής και 10.000 θέσεις για εθελοντές βοηθούς, καθιέρωση προγραμμάτων για την ενσωμάτωση των προσφύγων και αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιτρέπουν την ταχύτερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Πάντως, η καγκελάριος κατέστησε, παράλληλα, σαφές ότι μελλοντικά θα συντομευθούν οι διαδικασίες για την απέλαση όλων εκείνων που δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες κάθε χρόνο.

Φωτο: ΑΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.