Ανοδικά κινούνται οι ναύλοι παρά την κατάρρευση των χρηματιστηρίων

Ανοδικά κινούνται οι ναύλοι παρά την κατάρρευση των χρηματιστηρίων

171
Ανοδικά κινούνται οι ναύλοι παρά την κατάρρευση των χρηματιστηρίων

Του Γ. Λογοθέτη CFO Finance & Research George Moundreas Com. SA

Kατά τη διάρκεια του Αυγούστου και ιδιαίτερα το 2ο δεκαπενθήμερο, το θέμα που επισκίασε την Παγκόσμια οικονομική κοινότητα δεν ήταν η Ελλάδα, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, αλλά η «χρηματοπιστωτική κρίση» που ξεκίνησε από την Κίνα με τη μίνι κατάρρευση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, εγείροντας ερωτήματα και αντιπαραθέσεις για το αν βιώνουμε την αρχή μίας νέας Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή αν ήταν ένα περιστατικό το οποίο δεν θα έχει δραματικές συνέπειες και διάρκεια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα έχει εισέλθει σε μία περίοδο επιβράδυνσης, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας της με αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης.
Παράλληλα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσω νομισματικής πολιτικής, όπως άλλωστε κάνουν και οι ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία, Αυστραλία κλπ, η Κίνα προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις, στην οικονομία της, αλλά από την άλλη όπως πολλάκις έχουμε αναφέρει βιώνουμε μία περίοδο ενός ευρύτερου «νομισματικού πολέμου» όπου μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει, καθώς οι αναπτυγμένες οικονομίες συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού, και μετριοπαθής ανάπτυξη.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, η συναλλαγματική μεταρρύθμιση της Κίνας δεν έχει καμία σχέση με την αστάθεια των παγκόσμιων χρηματιστηρίων και αυτή οφείλεται στην επικείμενη κίνηση της νομισματικής πολιτικής από την FED, εννοώντας την αύξηση των επιτοκίων.
Η πραγματικότητα είναι και το έχουμε επισημάνει ιδιαιτέρως, πως η αύξηση των επιτοκίων από την FED σίγουρα θα επιφέρει τριγμούς στην Παγκόσμια οικονομία και προπάντων στις αναδυόμενες οικονομίες όπου θα προκληθεί φυγή κεφαλαίων και υποτίμηση των νομισμάτων τους.
Σύμφωνα με την Fitch, η υποτίμηση του Γουάν κατά 4,7% έναντι του δολαρίου από τις 10 Αυγούστου είναι ήπια δεδομένου ότι το Γουάν έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 20% από το 2012 ενώ εκτιμά πως η απαισιοδοξία των αγορών για την Κίνα ενδεχομένως να είναι υπερβολική. Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν υπερβολικό τον πανικό που έχει δημιουργηθεί με την Capital Economics να επισημαίνει ότι η κατάρρευση της χρηματιστηριακής φούσκας δεν μας λέει τίποτα για την κατάσταση της Κινεζικής οικονομίας, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία ήταν περισσότερο θετικά του αναμενόμενου με σημαντικά τμήματα της οικονομίας να φαίνονται ακόμη ισχυρά ενώ η κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να μπορεί να προχωρήσει σε περεταίρω χαλάρωση αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Φυσικά δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 15% της Παγκόσμιας παραγωγής αλλά έχει συμβάλλει έως και 50% στην παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και η οποιαδήποτε αναταραχή στην οικονομίας της επηρεάζει άμεσα την Παγκόσμια οικονομία, όπως και στην παρούσα φάση, με αποτέλεσμα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο της συνέχισης του QE.
Την Παρασκευή 28 Αυγούστου, 2015, ο BDΙ έκλεισε στις 903 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1.071 μονάδες με $ 8,288 την ημέρα, BPI στις 974 μονάδες στα $ 7,766 την ημέρα, BSI στις 925 μονάδες στα $ 9,669 την ημέρα και BHSI στις 480 μονάδες, στα $ 6,999 την ημέρα.

Φωτο ΑΠΕ EPA/AN TU

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.