«Άσχετος ο Ομπάμα, η Τεχεράνη ποτέ δεν επιθυμούσε την κατασκευή ατομικής βόμβας»...

«Άσχετος ο Ομπάμα, η Τεχεράνη ποτέ δεν επιθυμούσε την κατασκευή ατομικής βόμβας» δηλώνει ο ιρανός υπουργός εξωτερικών

51
«Άσχετος ο Ομπάμα, η Τεχεράνη ποτέ δεν επιθυμούσε την κατασκευή ατομικής βόμβας» δηλώνει ο ιρανός υπουργός εξωτερικών

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοhamad Zarif δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, ότι η πρόσφατη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο American University της Ουάσιγκτον
αναφορικά με την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία είναι «άσχετη» και απευθύνεται για ένα εγχώριο ακροατήριο και για τους εσωτερικούς του αντιπάλους.
Ο κ. Ομπάμα πριν λίγες ώρες ισχυρίστηκε ότι εάν η διεθνής κοινότητα δεν συμφωνούσε για μια διπλωματική επίλυση της μακροχρόνιας έντασης, τότε η περιοχή θα ζούσε έναν νέο και ανεξέλεγκτο πόλεμο.
Σύμφωνα όμως με τον ιρανό υπουργό που απάντησε δημόσια στις τοποθετήσεις του αμερικανού προέδρου, το Ιράν δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ υπεύθυνο για τις κρίσεις στην περιοχή και την εξάπλωση της τρομοκρατίας, αντιθέτως κατά την Τεχεράνη η προκλητική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων της στη Μέση Ανατολή φέρουν την αποκλειστική ευθύνη.
Ο κ. Zarif τόνισε επίσης, ότι οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ομπάμα έχουν ως σκοπό να ηρεμήσουν τους απανταχού Σιωνιστές και την Ιερουσαλήμ.
Kατά τον ιρανό αξιωματούχο ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία έφραξε τον δρόμο του Ιράν για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας υπήρξε μια ανανεωμένη προσπάθεια που αποδεικνύει τον παραλογισμό του θέματος αφού το Ιράν δεν ήθελε ποτέ ως τώρα να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα και δεν αποτελεί μελλοντική πρόθεση της Τεχεράνης οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.
Ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθήσει να «πείσει» τα μέλη του Κογκρέσου και της γερουσίας για την υποστήριξη του νέου νομοσχεδίου που θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση του εμπάργκο στο Ιράν.
Σημαντική μερίδα συντηρητικών γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Bejamin Netaniahu προσκάλεσε όλους του υποστηρικτές του Ισραήλ, ειδικά εντός των ΗΠΑ, να κινητοποιηθούν εναντίον της συμφωνίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.