USCG Marine casualties: Οδηγός για την αποφυγή των προστίμων

USCG Marine casualties: Οδηγός για την αποφυγή των προστίμων

90
USCG Marine casualties: Οδηγός για την αποφυγή των προστίμων

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Αμερικανικής ακτοφυλακής (USCG) η οποία εκδόθηκε στις 22 Ιουλίου σχετικά με την αναφορά των ναυτικών συμβάντων και ατυχημάτων (marine casualties), το Skuld P&I club παρουσιάζει τις νέες απαιτήσεις:

Marine casualties: Με τον παραπάνω όρο συμπεριλαμβάνεται κάθε συμβάν, ακούσιο ή εκούσιο, που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, του περιβάλλοντος αλλά και του πληρώματος. (λ.χ. ένας σοβαρός τραυματισμός, απώλεια ηλεκτρικής ισχύος, προσάραξη, διαρροή καυσίμων ή χημικών κ.ο.κ)

Τα marine casualties πρέπει να αναφέρονται άμεσα στην πλησιέστερη Αμερικανική ακτοφυλακή, και αφορούν τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα χωρικά ύδατα ή στην οικονομική ζώνη (EEZ – μέχρι 200 ν.μ. από την ακτή) των Η.Π.Α.

Οι αρμόδιες Αρχές αναφέρουν ότι κάθε περιστατικό πρέπει vα αναφέρεται άμεσα και έγκαιρα. Στο παρελθόν αναφορές που δεν κοινοποιήθηκαν άμεσα, όπως η αναφορά ενός τραυματισμού κατά την άφιξη του πλοίου στο λιμένα ή της απώλειας της πρόωσης μετά από αλλαγή σε καύσιμα χαμηλού θείου όταν το πλοίο προσορμίσει στον λιμένα, τότε επιβληθήκαν πρόστιμα η άλλες κυρώσεις σε πλοιοκτήτη και πλοίαρχο.

Στο πλαίσιο των παραπάνω κανονισμών, η USCG προτρέπει τους πλοιάρχους σε πλοία που βρίσκονται στα αμερικανικά χωρικά ύδατα να αναφέρουν τα marine casualties, ακόμα και στην περίπτωση που ο πλοίαρχος δεν είναι σίγουρος εάν το συγκεκριμένο συμβάν ορίζεται ως marine casualty όπως παραδείγματα που εν πρώτοις δεν επηρεάζουν την ασφάλεια στις ομάδες ή περιοχές που προαναφέρθησαν. Σε κάθε περίπτωση ο πλοίαρχος πρέπει να ειπναι ενήμερος σχετικά με την αμερικανική νομοθεσία και να εμημερώνει άμεσα τα Operations Department τα οποία με τη σειρά τους οφείλουν να ζητούν την άποψη των Clubs και των νομικών τους συμβούλων.

Σε περίπτωση που δεν αναφερθεί άμεσα ένα περιστατικό όπως περιγράφεται παραπάνω, οι αμερικανικές αρχές επαναλαμβάνουν στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους ότι θα επιβληθούν σημαντικές και βαρύτατες οικονομικές αλλά πιθανώς διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα σε αξιωματικούς αλλά κυρίως σε πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Photo: DVIDS / USCG

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.