Λιβύη: έκρυθμη η κατάσταση παρά τη συμφωνία

Λιβύη: έκρυθμη η κατάσταση παρά τη συμφωνία

83
Λιβύη: έκρυθμη η κατάσταση παρά τη συμφωνία

Έπειτα από μεσολάβηση του ΟΗΕ, ανακοινώθηκε μια νέα ειρηνευτική συμφωνία στη Λιβύη, την οποία υποστηρίζει  η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που εδρεύει στην πόλη Τομπρούκ.

Διεθνείς παρατηρητές επικροτούν τη νέα συμφωνία αλλά ανησυχούν για τη δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού παραμένει άγνωστο αν η αντίπαλη- και μη αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα- κυβέρνηση της Τρίπολης θα συνυπογράψει τη συμφωνία. Η κυβέρνηση της Τομπρούκ κατάφερε πάντως τις προηγούμενες ημέρες να εκτοπίσει με επιτυχία εξτρεμιστικές ομάδες ανταρτών του ISIS από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Derna και τις γύρω περιοχές. Οι ομάδες του ISIS έχουν όμως καταφέρει να διατηρήσουν τον έλεγχο της Σύρτης και της γύρω περιοχής.

Αναφορικά με το σημαντικό λιμένα Ρας Λανούφ, η κατάσταση ακόμα θεωρείται έκρυθμη και επικίνδυνη. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) έχει πλέον στην κυριολεξία δύο κεφαλές: αν και η επίσημη έδρα και το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένουν ακόμα στην Τρίπολη, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια νέα έδρα και έχει ορίσει νέους αξιωματούχους στην πόλη Τομπρούκ. Η επίσημη κυβέρνηση όμως δεν δεν έχει στην πραγματικότητα τον έλεγχο του λιμανιού και έχει προειδοποιήσει με κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας και φυλάκιση του πληρώματος οποιουδήποτε δεξαμενόπλοιου προσεγγίζει το Ρας Λανούφ, εφόσον δεν έχει τις απαιτούμενες άδειες από την επίσημη κυβέρνηση.

Φωτο: EPA/KHALED ELFIQI

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.