Η νέα φορολογική πολιτική της Κύπρου: Πρόσκληση προς Λονδίνο και Πειραιά!

Η νέα φορολογική πολιτική της Κύπρου: Πρόσκληση προς Λονδίνο και Πειραιά!

4472
Η νέα φορολογική πολιτική της Κύπρου: Πρόσκληση προς Λονδίνο και Πειραιά!

Φωτό ΑΠΕ- EPA/KATIA CHRISTODOULOU

H Kύπρος αναμένει κύμα μετεγκατάστασης εταιρειών και επιχειρηματιών καθώς υπερψηφίστηκε η νέα, ελκυστική για τις ναυτιλιακές εταιρείες, φορολογική νομοθεσία. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι παρατάξεις, πλην των οικολόγων, υπερψήφισαν τα συγκεκριμένα μέτρα.

«Θεωρώ πως η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνουμε, καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό το φορολογικό μας καθεστώς» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης μετά την ψήφιση μέρους της φορολογικής μεταρρύθμισης της Κύπρου, τα οποία στοχεύουν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων που θα συμβάλουν στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής της περασμένη Πέμπτη, εικάζεται ότι θα ενθαρρυνθούν αλλοδαποί να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση των δραστηριοτήτων τους, μεταφέροντας την έδρα των επιχειρήσεων τους σε πόλεις της νήσου. Ως προς αυτό, για την προσέλκυση στελεχών και προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης εισάγεται ο θεσμός του όρου «μη-κάτοικος/ “Non-Domicile» όπως ακριβώς ορίζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν, ανάμεσα στα άλλα, τα ακόλουθα:

Για φυσικά πρόσωπα

Επεκτείνεται, χρονικά η παραχώρηση φορολογικής ελάφρυνσης που φτάνει το 50%, επί της αμοιβής ατόμων, τα οποία ήταν μη-κάτοικοι Κύπρου (non doms) πριν την έναρξη της εργασίας τους στην Κύπρο, όταν το εισόδημα τους υπερβαίνει τις €100.000 το χρόνο.

Θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2020 η απαλλαγή του 20% με μέγιστο ποσό τις €8.550 από το μισθό προσώπου που είναι μη κάτοικος Κύπρου πριν την έναρξη της εργασίας του στην Κύπρο, το οποίο είχε εισαχθεί ως μερική αποζημίωση για τους αλλοδαπούς υπαλλήλους εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων, λόγω της κατάργησης της φορολογίας με μειωμένους συντελεστές στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2002.

Με τα νέα δεδομένα το ύψος της ζημίας από την εκμετάλλευση άλλων περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να συμψηφιστεί με άλλα εισοδήματα ή να μεταφερθεί σε επόμενα έτη καθορίζεται στο 80%.

Για επιχειρήσεις

Παραχωρείται στις επιχειρήσεις έκπτωση επί των νέων κεφαλαίων που εισάγονται και κρατούνται στην επιχείρηση, ώστε να ενθαρρυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με την εισαγωγή νέων κεφαλαίων σε αντικατάσταση του δανεισμού.

Παρατείνεται η παραχώρηση αυξημένης κεφαλαιουχικής έκπτωσης για μηχανήματα, εγκαταστάσεις και κτίρια μέχρι το τέλος του 2016

Εισάγονται φορολογικές απαλλαγές για ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων

Με τα νέα μέτρα ενθαρρύνονται αλλοδαποί να μετοικίσουν στην Κύπρο με την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη χώρα και με παράλληλη παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων που αφορούν στο νέο φόρο για την άμυνα και των κεφαλαιουχικών κερδών τα οποία επιβαρύνουν εγχώριες επιχειρήσεις και κύπριους πολίτες.  Το ουσιαστικό κίνητρο που θα αποκτήσουν αυτά τα πρόσωπα, εάν και εφόσον επιλέξουν να είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, θα είναι η απαλλαγή των υποχρεώσεων τους που προκύπτουν για σκοπούς έκτακτης εισφοράς για την άμυνα πάνω στα ενοίκια, τους τόκους και τα μερίσματα.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.