Στη Λευκή Λίστα του Tokyo MoU παραμένει η Ελλάδα

Στη Λευκή Λίστα του Tokyo MoU παραμένει η Ελλάδα

141
Στη Λευκή Λίστα του Tokyo MoU παραμένει η Ελλάδα

Φωτό:ΑΠΕ

Ανακοινώθηκαν τα νέα στατιστικά στοιχεία του έτους 2014, της ετήσιας Έκθεσης του Tokyo MoU (Γραμματεία της περιοχικής Συμφωνίας του Μνημονίου Συνεννόησης των χωρών της Ασίας). Σύμφωνα με τους νέους πίνακες απόδοσης των Κρατών Σημαίας (Flag States) και των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Recognized Organizations), τα νέα στοιχεία είναι:

·        30,405 επιθεωρήσεις σε 99 σημαίες, 86,560 παρατηρήσεις, με 1,203 πλοία από 64 σημαίες να έχουν παρακρατηθεί από τις αρχές για ανεπαρκείς επιδόσεις, ένα ποσοστό της τάξεως του 3.96% του συνόλου.

●      Οι περισσότερες παρατηρήσεις αφορούν τις κατηγορίες τις πυρασφάλειας, του σωστικού εξοπλισμού καθώς και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

●      Νεοαποκτηθέν στοιχείο το Concentrated Inspection Campaign, που επικεντρώθηκε στις ώρες αναπαύσεως που ορίζει η STCW.

Στην 20η θέση από τις 33 σημαίες του Λευκού Καταλόγου (White List) βρίσκεται η Ελλάδα έχοντας ξεπεράσει σημαίες όπως Ιταλία, Δανία, Βέλγιο και Η.Π.Α ενώ η σημαία της Κύπρου βρίσκεται μια θέση μπροστά στην κατάταξη.

Οι θέσεις των Ασιατικών στόλων, όπως της Ν. Κορέας, Κίνας, Hong Kong και Σιγκαπούρης, διατηρούν τα πρωτεία και της φετινής λίστας. Αναφορικά με τη Λευκή Λίστα, προστέθηκαν Κουρασάο, Βιετνάμ και Γιβραλτάρ.

Αντίστοιχα, οι σημαίες με τη χαμηλότερη επίδοση, οι οποίες ανήκουν και στη μαύρη λίστα του Tokyo MoU, που αριθμεί συνολικά 12 σημαίες από 15 το 2013, είναι η Παπούα Νέα Γουινέα, η Τανζανία, η Μογγολία, η Σιέρα Λεόνε και η DPRK. Σε αυτήν τη λίστα προστέθηκαν η Αίγυπτος και το Νιούε ενώ αφαιρέθηκαν η Τόνγκα και το Βιετνάμ.

Η γκρίζα λίστα παρέμεινε σταθερή στις 19 σημαίες.

Με αφετηρία την παραπάνω δραστηριότητα, το Tokyo MoU εξετάζει και την επίδοση των διαφόρων νηογνωμόνων, με τους καλύτερους να είναι:

●      RINA

●      China Classification Society

●      Korean Register of Shipping

●      Lloyd’s Register

●      ClassNK

●      American Bureau of Shipping

Αυτοί με τις χαμηλότερες επιδόσεις, είναι:

●      SingClass International PTE ltd.

●      Polski Rejestr Statkow

●      Croatian Register of Shipping

Υπόμνημα

DPRK: η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, είναι το κράτος που αποτελεί την Β. Κορέα.

Concentrated Inspection Campaign (CIC): μια σειρά επιθεωρήσεων που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους κανονισμούς, συνήθως αυτούς που έχουν εφαρμοσθεί πρόσφατα για να εκτιμήσουν την αποδοχή του ναυτιλιακού κόσμου στους κανονισμούς αυτούς.

Οι λίστες (performance lists) διαχωρίζουν τις ποιοτικές από τις αμφιβόλου ποιότητας σημαίες- νηολόγια και διαμορφώνονται μέσα σε μία τριετία επιθεωρήσεων με ελάχιστο όριο 30 επιθεωρήσεων για την κάθε σημαία, σε λιμένες κρατών που έχουν υπογράψει το Μνημόνιο του Τόκιο. Αντίστοιχα, για τους νηογνώμονες απαιτούνται τουλάχιστον 60 επιθεωρήσεις για να εισαχθούν στη λίστα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.