Υπό αντίξοες συνθήκες ολοκληρώθηκαν οι πρώτες μεταφορές πετρελαίου

Υπό αντίξοες συνθήκες ολοκληρώθηκαν οι πρώτες μεταφορές πετρελαίου

152
Υπό αντίξοες συνθήκες ολοκληρώθηκαν οι πρώτες μεταφορές πετρελαίου

Η Gazprom Neft ολοκλήρωσε επιτυχώς τις πρώτες μεταφορές πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή Novoportovskoye κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθιστώντας τη την πρώτη εταιρεία που το καταφέρνει σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Ξεκινώντας το Φεβρουάριο του 2015, συνολικά επτά ειδικά αναβαθμισμένα για τις ακραίες καιρικές συνθήκες τάνκερ, μετέφεραν προς τη Δυτική Ευρώπη 110.000 τόνους πετρελαίου από το κοίτασμα “Novy Port” που βρίσκεται στη χερσόνησο Yamal, στη Σιβηρία. Η μεταφορά έλαβε χώρα με τη βοήθεια πυρηνοκίνητων παγοθραυστικών της εταιρείας Atomflot.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια της εταιρείας για σταθερά δρομολόγια μεταφοράς πετρελαίου κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών έχουν εγκριθεί από το 2014. Παράλληλα, έχουν μελετηθεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενώ διεξάγονται και ασκήσεις αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτυχθεί περαιτέρω, επεκτείνοντας τον υφιστάμενο αγωγό μήκους 100 χλμ., ο οποίος συνδέει το κοίτασμα με τη στεριά και διαθέτει μεταφορική ικανότητα 600.000 τόνων ετησίως, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει στην κατασκευή τερματικού σταθμού μεταφόρτωσης πετρελαίου.

Όπως όλα δείχνουν, ο μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας, είναι να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και αερίου στα κοιτάσματα του ρωσικού βορρά, ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδά της.

Παράλληλα, τα ρωσικά πλοία αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία που απαιτείται για την πλοήγηση υπό τις αντίξοες συνθήκες της Αρκτικής, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, διαδραματίζοντας ρόλο-κλειδί στη ναυσιπλοΐα της περιοχής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.