Η ΕΕ εναντίον των διαλυτηρίων πλοίων στην Νότια Ασία

Η ΕΕ εναντίον των διαλυτηρίων πλοίων στην Νότια Ασία

102
Η ΕΕ εναντίον των διαλυτηρίων πλοίων στην Νότια Ασία

ΑΠΕ-ΕΡΑ (WEDA)

Σε απαγόρευση της ανακύκλωσης των πλοίων στα διαλυτήρια της Νότια Ασίας για τους Ευρωπαίους πλοιοκτήτες σκοπεύει να προχωρήσει η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι περιβαλλοντικά επικίνδυνες πρακτικές διάλυσης των πλοίων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η ΕΕ θα υιοθετήσει ειδική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία πλοία εγγεγραμμένα σε νηολόγια κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαλύονται μόνο σε εγκαταστάσεις που ακολουθούν περιβαλλοντικά ορθές και πιστοποιημένες πρακτικές. Ειδική λίστα που θα περιλαμβάνει τα αποδεκτά διαλυτήρια, αναμένεται να δημοσιευτεί εντός της επόμενης χρονιάς και το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γιάρδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία, τη Βόρειο Αμερική και την Κίνα. Περαιτέρω, τα πλοία θα υπόκεινται σε ελέγχους πριν από τη διάλυση προκειμένου να τους αποδοθούν όλα τα απαραίτητα για την ανακύκλωση πιστοποιητικά.

Αυτή η κίνηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών, θα δώσει ώθηση στην εφαρμογή της συνθήκης του Χονγκ Κόνγκ για την ανακύκλωση των πλοίων που υιοθέτησε το 2009 ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και η οποία έχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα μόνο από τρία κράτη παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ο πλοιοκτήτης μπορεί να αλλάξει το νηολόγιο του πλοίου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τη νέα νομοθεσία.

Από την πλευρά τους, τα ναυπηγεία της Ινδίας υποστηρίζουν πως η νέα νομοθεσία αποτελεί κίνηση προστατευτισμού υπέρ των ευρωπαϊκών ναυπηγείων, προκαλώντας στρεβλώσεις στο διεθνή ανταγωνισμό της αγοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.