Μείζον ζήτημα για την ΕΕ η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Μείζον ζήτημα για την ΕΕ η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

56
Μείζον ζήτημα για την ΕΕ η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Σε μείζον ζήτημα έχει εξελιχθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παραβρέθηκαν στις 14 Μαρτίου στη Βιέννη, σε συνάντηση εργασίας με τίτλο  “After Nabucco and South Stream — the region needs a fresh start”, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και τις απειλές της κρατικής Gazprom να διακόψει τα φορτία αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Περαιτέρω, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Johannes Hahn, τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ενεργειακή διπλωματία στην πολιτική που ασκεί η ΕΕ προς τους γείτονες των ανατολικών συνόρων της.

Τέλος, συζητήθηκε εάν και κατά πόσο, η εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση αφενός, της ενεργειακής αποδοτικότητας, αφετέρου των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία για την παράνομη προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας και την εσκεμμένη αποσταθεροποίηση του κυρίαρχου κράτους της Κριμαίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.