Ιστορικά χαμηλό ρεκόρ για το ευρώ

Ιστορικά χαμηλό ρεκόρ για το ευρώ

91
Ιστορικά χαμηλό ρεκόρ για το ευρώ

Σε χαμηλό δωδεκαετίας κατρακύλησε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ άγγιξε το 1.0560-1 ενώ οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν η ισοτιμία να μετατραπεί σε 1-1.

Αιτία φαίνεται να αποτελεί η νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο της ποσοτική χαλάρωσης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ειδικότερα, για τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες, η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ομόλογα αξίας 1.14 δις ευρώ, αυξάνοντας σημαντικά τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ενώ φημολογείται ότι από τον Ιούνιο του 2015 θα αυξήσει τα επιτόκια. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με νέα θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας,  συντελούν στην ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υψηλό οκταετίας.

Στον αντίποδα, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση  λόγω του ελληνικού ζητήματος, εξακολουθεί να προκαλεί κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη,  δημιουργώντας πιέσεις στο ευρώ, στρέφοντας τους επενδυτές στην αγορά άλλων νομισμάτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.