Νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας – Σρί Λάνκα ;

Νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας – Σρί Λάνκα ;

40
Νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας – Σρί Λάνκα ;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, Mangala Samaraweera, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κίνα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ.Wang Yi.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, τα δυο μέρη επεσήμαναν τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες παρά τις αλλαγές στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, διατηρούνται σε πολύ καλό επίπεδο. Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Maithripala Sirisena στην Κίνα, αναμένεται να συσφίξει έτι περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών, αν και η προεκλογική ρητορεία του Sirisena στη Σρι Λάνκα ήταν αντικινεζική.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σρι Λάνκα, σκοπεύει να αποστασιοποιήσει τη χώρα του από την επιρροή της Κίνας, η οποία σημειωτέον δεν είναι καθόλου αμελητέα, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία νέου λιμανιού deepsea στην πόλη Hambantota στις νότιες ακτές της Σρι Λάνκα και η ανάπτυξη του αεροδρομίου Colombo, από κινεζικές εταιρείες. Οι επενδύσεις λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που έχει υιοθετήσει ο κινεζικός γίγαντας, επενδύοντας σε υποδομές αναπτυσσομένων κρατών όπως στο Καμερούν, στη Μιανμάρ, και στο Πακιστάν.

Περαιτέρω, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, ανακοίνωσε τη δημιουργία Κοινής Επιτροπής για τις Παράκτιες Περιοχές και τη Θαλάσσια Συνεργασία (Joint Committee on Coastal Zone and Maritime Cooperation) ανάμεσα στις δύο χώρες. Στόχος της Επιτροπής θα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως τα λιμάνια, η διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, και η έρευνα και διάσωση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.