Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ισπανικών λιμανιών προκαλoύν αντιδράσεις

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ισπανικών λιμανιών προκαλoύν αντιδράσεις

81
Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ισπανικών λιμανιών προκαλoύν αντιδράσεις

Σημαντικές αντιδράσεις εκ μέρους των λιμενεργατικών σωματείων έχει προκαλέσει η απόφαση της Ισπανίας να προχωρήσει σε αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας στα ισπανικά λιμάνια.

Η Ισπανία διαθέτει ένα ειδικό εργασιακό πλαίσιο για την πρόσληψη εργαζομένων στους λιμένες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, προβλέπεται η εγκαθίδρυση ιδιωτικών εταιρειών SAGEPs (Sociedad Anónima de Gestión de Estibadores Portuarios) στα λιμάνια,  οι οποίες θα είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την πρόσληψη λιμενεργατών. Περαιτέρω, ο νόμος προβλέπει πως οι μεταφορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ισπανικά λιμάνια, θα πρέπει να συμμετέχουν επενδυτικά σε αυτές τις εταιρείες, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό απευθείας από την αγορά εργασίας, παρά μόνο από τις SAGEPs.

Στη βάση αυτού του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 20 Ιουνίου 2013 να παραπέμψει την Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παραβίαση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα του άρθρου 49 περί ελεύθερης εγκατάστασης, το οποίο αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Στις 11 Δεκεμβρίου 2014, το Δικαστήριο απεφάνθη πως η Ισπανία ενεργούσε κατά παράβαση του άρθρου 49 της Συνθήκης. Το ισπανικό κράτος υποχρεώθηκε σε τροποποίηση της νομοθεσίας, ενώ η σχετική νομοθετική αναθεώρηση θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποφευχθούν νέοι σκόπελοι.

Το τελικό κείμενο των Ισπανών νομοθετών διέρρευσε στον ισπανικό τύπο και οι προβλεπόμενες νέες εργασιακές αλλαγές του προκάλεσαν αντιδράσεις από τα σωματεία των λιμενεργατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιμενεργάτες θα εντάσσονται πλέον στις γενικές εργατικές νομοθεσίες και συμβάσεις της χώρας, χάνοντας το ειδικό καθεστώς που απολάμβαναν μέχρι πρότινος. Περαιτέρω, προβλέπεται η ελεύθερη ίδρυση ειδικών Port Employment Centres (CPE), τα οποία θα φροντίζουν για την πρόσληψη λιμενεργατών.

Ο Antolin Goya, εκπρόσωπος του Coordinadora, κύριου εργατικού σωματείου για τα λιμάνια στην Ισπανία, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια αλλά και την έκπληξή του σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα: «Έχουμε εκπλαγεί από τη στάση που τήρησε ο πρόεδρος του Puertos del Estado (Κυβερνητική αρχή συντονισμού των λιμένων και εφαρμογής της λιμενικής πολιτικής) . Περιμέναμε να τηρήσει όσα μας είχε πει και να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα προέκυπτε μετά από διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αντ’αυτού, παρουσίασε ένα μονομερές κείμενο που υποθηκεύει το μέλλον των λιμενεργατών και οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του κλάδου». Συνεχίζοντας, ο κ. Goya επεσήμανε: «Το σωματείο πραγματοποίησε ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε όλα τα λιμάνια με σκοπό να εξετάσει πώς θα αντιδράσει στην επίθεση που δέχεται από την Puertos del Estado».

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται οι Ισπανοί λιμενεργάτες να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη λειτουργία των λιμανιών της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.