Η ισχύς εν τη ενώσει κατά της πειρατείας στην Ασία

Η ισχύς εν τη ενώσει κατά της πειρατείας στην Ασία

249
Η ισχύς εν τη ενώσει κατά της πειρατείας στην Ασία

Η Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Πειρατείας και Ένοπλης Ληστείας Εναντίον Πλοίων στην Ασία (ReCAAP) είναι η πρώτη διακρατική σύμπραξη για την προώθηση και την ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο της καταπολέμηση της πειρατείας και των ένοπλων επιθέσεων εναντίον πλοίων στις θάλασσες της Ασίας. Η συγκεκριμένη περιφερειακή Συμφωνία υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2004 και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Σεπτεμβρίου του 2006. Μέχρι σήμερα, 20 κράτη έχουν γίνει συμβαλλόμενα μέρη της ReCAAP.

Τα είκοσι συμβαλλόμενα μέρη που σήμερα έχουν υπογράψει τη ReCAAP είναι η Αυστραλία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Μπανγκλαντές, το Μπρουνέι, το Βασίλειο της Καμπότζης, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Βασίλειο της Δανίας, η Δημοκρατία της Ινδίας, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, η Δημοκρατία της Μιανμάρ, το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, το Βασίλειο της Νορβηγίας, η Δημοκρατία των Φιλιππίνων, η Δημοκρατία της Σιγκαπούρης, η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα, το Βασίλειο της Ταϊλάνδης, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ιδρύθηκε το Κέντρο Παροχής Πληροφοριών (ReCAAP ISC) και εγκαινιάστηκε επισήμως στη Σιγκαπούρη στις 29 Νοεμβρίου του 2006, ενώ αναγνωρίσθηκε επίσημα ως Διεθνής Οργανισμός, στις 30 Ιανουαρίου του 2007.

Το Κέντρο Παροχής Πληροφοριών (ReCAAP ISC) χρησιμεύει ως μια πλατφόρμα γνώσεων και ειδήσεων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Συστήματος Δικτύου Πληροφοριών (IFN), ενώ ταυτόχρονα αναλύει και προωθεί ακριβή στατιστικά πειρατικών επιθέσεων και ένοπλων ληστειών, με σκοπό τη σκιαγράφηση και την αποκρυπτογράφηση της κατάστασης στην Ασία. Επιπλέον συνεργάζεται με οργανισμούς και κράτη για κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών, προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων και συνεργασίες ή συμπράξεις με σκοπό την πάταξη του συγκεκριμένου διεθνούς εγκλήματος.

Μέσω ενός ασφαλούς Συστήματος Δικτύου Πληροφοριών (IFN), το Κέντρο λειτουργεί σε καθημερινή και 24ωρη βάση και είναι σε θέση να δέχεται, μέσω των αρμοδίων κρατικών αρχών και υπηρεσιών, εκκλήσεις υποστήριξης και συνδρομής  σε κάθε περιστατικό στις περιοχές που καλύπτει. Αν και το Κέντρο δεν επεμβαίνει επιχειρησιακά σε περιστατικά πειρατείας ή παράνομων ενεργειών καταγράφει τόσο τις εκκλήσεις υποστήριξης όσο και τις πληροφορίες που λαμβάνει και τις αναμεταδίδει στις αρμόδιες υπηρεσίες των συμβαλλόμενων κρατών (κυρίως όσων γειτνιάζουν με την περιοχή του συμβάντος) αλλά και στους ειδικούς σταθμούς- παρατηρητήρια (ReCAAP Focal Points)  που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ως κέντρα επιχειρησιακής συνεργασίας και μετάδοσης πληροφοριών στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των πειρατικών επιθέσεων και ένοπλων ληστειών εναντίον πλοίων εμφάνισαν πάντως τα στοιχεία για το 2014 του Recaap. Τα στοιχεία αφορούν την ΝΑ Ασία και είναι εμφανώς πιο αυξημένα ως προς τις εγκληματικές ενέργειες εναντίον πλοίων και πληρωμάτων σε σύγκριση με τα τελευταία τέσσερα χρόνια ( 2010-2013 ). Πιο συγκεκριμένα η ετήσια έκθεση του Οργανισμού περιλαμβάνει 183 περιστατικά από τα οποία τα 168 αναφέρονται ως “επιτυχείς” εγκληματικές επιθέσεις και 15 ως απόπειρες. Σε σύγκριση με το 2013 καταγράφεται αύξηση της τάξης του 22% αν και τους τελευταίους 3 μήνες παρατηρείται μια μείωση. Έξαρση των επιθέσεων παρατηρείται στις Θάλασσες της Ιάβα, στον κόλπο της Ταϊλάνδης αλλά και στη Θάλασσα του Ανταμάν. Τον Ιανουάριο 2015 πάντως δεν καταγράφηκε κανένα επεισόδιο πειρατείας στην περιοχή αλλά μόνο λίγα επεισόδια κλοπής φορτίων. Εντούτοις οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν στη διεθνή αυτή συμμαχία αναζητούν τρόπους για να συντονίσουν καλύτερα τις προσπάθειές τους.

Φωτό : Δημήτρης Μανιάτης

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.