Επενδύσεις ύψους $ 8 δις για το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας

Επενδύσεις ύψους $ 8 δις για το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας

221
Επενδύσεις ύψους $ 8 δις για το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας

Σε τεράστιες επενδύσεις ύψους 8 δις δολαρίων αποφάσισε να προχωρήσει η Ινδική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του πολεμικού ναυτικού της. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο περιλαμβάνει και την κατασκευή έξι πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και επτά «αόρατων» (stealth) φρεγατών.

Αυτή η κίνηση αναμένεται να συμβάλλει, στην απεξάρτηση της Ινδίας από τις εισαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ενώ παράλληλα θα εκσυγχρονίσει το στρατό της Ινδίας, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική βιομηχανία στρατιωτικών εξοπλισμών.

Παρά το γεγονός ότι η Ινδία αντιμετωπίζει χερσαίες απειλές από την Κίνα και το Πακιστάν, η στόχευση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παράλογη. Κι αυτό γιατί, το Νέο Δελχί κατανοεί το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Ινδικός Ωκεανός στη στρατιωτική και οικονομική ασφάλεια της χώρας και επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή, αντισταθμίζοντας την «επέλαση» της Κίνας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi: «Οι απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ινδία, είναι γνωστές και οι διεθνείς ευθύνες μας προφανείς. Η Ινδία πρέπει να  ενισχύσει την αμυντική της ετοιμότητα». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός Modi αποφάσισε την επιβολή περιορισμών των άμεσων ξένων επενδύσεων στα αμυντικά πρότζεκτ της χώρας σε ανώτατο ποσοστό 49% για μη ινδικά συμφέροντα.

Σήμερα, η θαλάσσια επιχειρησιακή ικανότητα της Ινδίας, είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με δεκατρία diesel-electric υποβρύχια, ενώ τα επόμενα χρόνια οι αμυντικές δαπάνες της Ινδίας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες άμυνας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.