Πως διαμορφώθηκαν οι εισαγωγές «μαύρου χρυσού» στην Ινδική Χερσόνησο

Πως διαμορφώθηκαν οι εισαγωγές «μαύρου χρυσού» στην Ινδική Χερσόνησο

36
Πως διαμορφώθηκαν οι εισαγωγές «μαύρου χρυσού» στην Ινδική Χερσόνησο

Το Ιράκ ξεπέρασε τον Αύγουστο την Σαουδική Αραβία και κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών αργού πετρελαίου της Ινδίας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Συγκεκριμένα τα ινδικά διυλιστήρια παρέλαβαν τον Αύγουστο 1,02 εκατ. βαρέλια ιρακινού πετρελαίου ημερησίως, παρουσιάζοντας αύξηση 46% σε σχέση με το Ιούλιο. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές αργού της Ινδίας από το Σαουδαραβικό Βασίλειο μειώθηκαν κατά 5% στα 747.000 βαρέλια ημερησίως.

Η απόφαση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η επαναεπιβολή κυρώσεων προς την Τεχεράνη είχε σαν συνέπεια η Ινδία, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο αγοραστή αργού του Ιράν μετά την Κίνα, να μειώσει τις εισαγωγές της ιρανικού πετρελαίου κατά το 1/3 συγκριτικά με τον Ιούλιο.

Παρά το γεγονός αυτό το Ιράν παρέμεινε ψηλά στη λίστα με τους κορυφαίους εξαγωγείς αργού προς την Ινδία τον Αύγουστο, καθώς ακολούθησε το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Παράλληλα οι εισαγωγές αμερικανικού αργού ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ καθώς η Ινδία εισήγαγε το ίδιο χρονικό διάστημα 275.000 βαρέλια/ημέρα, αντιπροσωπεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο το 6% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία συνολικά παρέλαβε 4,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση 15,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.