Προετοιμασμένη η Ρωσία για τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ;

Προετοιμασμένη η Ρωσία για τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ;

72
Προετοιμασμένη η Ρωσία για τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ;

Οι νέες αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία φαίνεται ότι δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της δεύτερης, καθώς η Ρωσία έχει παύσει σημαντικά να εξαρτάται από την χρηματοδότηση και τις συνεργασίες με την Δύση, ενώ έχει στραφεί σε εσωτερικούς της πόρους αλλά και εταίρους. Επίσης η Κίνα φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό της συνεργάτη σε πετρελαϊκά και όχι μόνο projects.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι κυρώσεις που είχαν τεθεί από τις ΗΠΑ το 2014 στην Ρωσία λόγω της προσάρτησης της περιοχής της Κριμαίας και της αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία είχαν πλήξει σοβαρά μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας, όπως η Rosneft, και είχαν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πετρελαϊκών έργων τα οποία πραγματοποιούνταν σε ρωσικό έδαφος. Ωστόσο η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας σημειώνει συνεχή άνοδο, φτάνοντας τον περασμένο Ιούλιο σε 11,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ναι μεν η αξία του ρουβλίου μειώθηκε κατά 10% τουλάχιστον και τα αποθέματα στις ρωσικές τράπεζες έχουν σημειώσει πτώση κατά 20% από τότε που ανακοινώθηκαν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Μόσχα στις αρχές του Αυγούστου, ωστόσο οι μετοχές σε πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας έχουν σημειώσει άνοδο κατά 2%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.