Η αιγαιοπελαγίτισσα Παναγία: Η Μητέρα όλων των Ναυτικών

Η αιγαιοπελαγίτισσα Παναγία: Η Μητέρα όλων των Ναυτικών

408
Η αιγαιοπελαγίτισσα Παναγία: Η Μητέρα όλων των Ναυτικών

Αύγουστος. Ο μήνας που πέρα από τις απέραντες γαλάζιες ακτές, μας καλεί να ανακαλύψουμε και ένα μέρος της ελληνικής παράδοσης, είτε σε υπέρλαμπρους ναούς των νησιών, είτε σε λιτά ξωκλήσια, συχνά χωμένα σε βράχους ή σπήλαια.

Η Παναγιά της Τήνου σφύζει αυτές τις μέρες από μια λαοθάλασσα πιστών που επιθυμούν να της αφιερώσουν το πιο πολύτιμο απόκτημά τους ή απλώς να ασπαστούν το εικόνισμά της.

Η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, με τη μεγαλοπρέπειά της συγκεντρώνει επισκέπτες που οδηγούνται εκεί, εκτός από θρησκευτικό αίσθημα, και από αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η Παναγιά Τουρλιανή στην Άνω Μερά της Μυκόνου συνδυάζει την φλωρεντινή αισθητική του 18ου αιώνα με την παράδοση του νησιού και τη βυζαντινή αγιογραφία, εξαίσιο δείγμα συνάντησης Ανατολής – Δύσης.

Ξακουστό το πανηγύρι της Παναγιάς της Πορταΐτισσας στην κατάλευκη Αστυπάλαια, φιλοξενείται στο ναό με τέμπλο του 18ου αιώνα και σπάνιας αξίας εικόνες.

Στην Χρυσοπηγή της Σίφνου χτίστηκε μια εκκλησιά πάνω από το κύμα για να τιμηθεί η Παναγία που σύμφωνα με την παράδοση, έσωσε μια μοναχή από τους κουρσάρους του Αιγαίου.

Η Παναγία η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό είναι στην κυριολεξία σκαρφαλωμένη στο βράχο ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους θησαυρούς της από τους φιλόξενους μοναχούς.

Μία ακόμη θαυματουργή εικόνα βρίσκεται στην Αγιάσο της Μυτιλήνης. Πρόκειται για την Παναγία τη Βρεφοκρατούσα, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Από τον 11ο αιώνα χρονολογείται η εκκλησία της Παναγιάς της Επισκοπής στη Σαντορίνη, χτισμένη από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό.

Θαυματουργή και η εικόνα της Παναγιάς της Θεοσκέπαστης στην Άνδρο, η οποία ξεβράστηκε σε μια σπηλιά του νησιού από το πέλαγος και στο σημείο αυτό χτίστηκε ο ναός.

Για τον χαρακτηριστικό κόκκινο τρούλο της ξεχωρίζει η Κυρά-Παναγιά της Καρπάθου, με φόντο τα καταγάλανα νερά της παρακείμενης παραλίας.

Η κατάνυξη κάθε προσκυνήματος συνοδεύεται από τη χαρά και την αισιοδοξία που χαρίζει κάθε τοπικό πανηγύρι. Παραδοσιακά όργανα, καρσιλαμάδες, μπάλοι και σούστες, ξεσηκώνουν τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι, με τη βοήθεια και του ούζου ή του ντόπιου κρασιού, ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, για να επιστρέψουν και την επόμενη χρονιά!

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.