Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το αμερικανικό νηολόγιο

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το αμερικανικό νηολόγιο

193
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το αμερικανικό νηολόγιο

Σε πρόσφατη έκθεση του Government Accountability Office των ΗΠΑ παρουσιάζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο υπό αμερικανική σημαία στόλος.

Τα λειτουργικά κόστη των πλοίων υπό αμερικανική σημαία εκτιμάται ότι έιναι σημαντικά πιο υψηλά από εκείνα των πλοίων ξένης σημαίας. Συγκεκριμένα η ψαλίδα του λειτουργικού κόστους ανάμεσα στο αμερικανικό νηολόγιο και σε τρίτα νηολόγια έχει ανοίξει από $4,5 εκατ. ετησίως το 2009 σε $6,5 εκατ. ετησίως σήμερα.

Για ένα σύνολο 60 πλοίων τα επιπρόσθετα κόστη αντισταθμίζονται από τις επιδοτήσεις $5 εκατ. που χορηγεί το Maritime Security Program (MSP) για όσα πλοία είναι εγγεγραμμένα στο αμερικανικό νηολόγιο. Ωστόσο τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη αποτελούν μια σημαντική απειλή για το νηολόγιο των ΗΠΑ.

Το MSP, το οποίο παρέχει οικονομική βοήθεια στους διαχειριστές πλοίων με σημαία ΗΠΑ που πληρούν ορισμένα κριτήρια, έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη στον υπό αμερικανική σημαία στόλο, καθώς οι διαχειριστές έχουν προβεί σε αναβάθμιση ή αντικατάσταση του στόλου τους ή σε εγκατάσταση συστημάτων στα πλοία τους με στόχο να γίνουν ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον και κατ’ επέκταση πιο ανταγωνιστικά.

Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο υπό αμερικανική σημαία στόλος είναι ότι μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των Αμερικανών ναυτικών, αλλά και επίσης ότι παρουσιάζεται πτώση στις μεταφορές προτιμώμενου φορτίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γίνονται ενέργειες από το υπουργείο μεταφορών των ΗΠΑ και από την Marad (United States Maritime Administration) προκειμένου να αναπτυχθεί μια εθνική ναυτιλιακή στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας θα διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα του αμερικανικού νηολογίου και της εμπορικής ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.