Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλλάζει όψη

Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλλάζει όψη

1307
Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλλάζει όψη

Αύγουστος 2025; Η Αθήνα, όπως πάντα μια άδεια καλοκαιρινή πόλη, με τους κατοίκους να μετριούνται στα δάχτυλα. Σε αντίθεση όμως με το πρόσφατο παρελθόν η Αθήνα του αύριο «βλέπει» προς τη θάλασσα και επιτέλους «αγκαλιάζει» τις παράλιες γειτονιές της. Το νέο πρόσωπο της πρωτεύουσας έχει χρώμα γαλάζιο και κατηφορίζοντας τη Συγγρού προς τον Φαληρικό όρμο… ανακαλύπτουμε το θαύμα!

Ξεκινάμε με το χώρο πρασίνου 220 στρεμμάτων με τα 3.500 δέντρα και τους 200.000 θάμνους, ανάμεσα στα υδάτινα αντιπλημμυρικά κανάλια και τις πεζογέφυρες που ενώνουν τα «αποκλεισμένα» προάστια με το παράκτιο άλσος. Συνεχίζουμε στο Ελληνικό και το Μητροπολιτικό Πάρκο: 2.000.000 τετραγωνικά καταπράσινα, μια όαση για περπάτημα, αθλητισμό, ενδιαφέροντα σημεία ιστορικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τον Αστικό Αγρό με πρότυπη έκταση οικολογικής καλλιέργειας και την Ολυμπιακή Πλατεία με το εμβληματικό σύμβολο των 5 «συμπλεκόμενων» κύκλων.

Εκεί όπου το Πάρκο συναντά τη θάλασσα, βρίσκεται το Ενυδρείο: ένα υπερσύγχρονο κτήριο φιλοξενεί θαλάσσια είδη από όλο τον κόσμο προσελκύοντας όχι μόνο επισκέπτες αλλά και σημαντικούς μελετητές ωκεανογράφους. Ένα χιλιόμετρο αμμώδους παραλίας μας περιμένει στη συνέχεια, ευκαιρία για μία γρήγορη «ανάσα» δροσιάς. Κάποτε οι παραλίες αυτές ήταν «απαγορευμένες» για τον απλό πολίτη… Και στο δρόμο που χάραξε η Βαρκελώνη, η ανακαινισμένη Μαρίνα, μια υψηλών προδιαγραφών υποδομή ελλιμενισμού για σκάφη έως 80 μέτρων, με προκυμαία γεμάτη καταστήματα, χώρους διασκέδασης και φυσικά ξενοδοχείο 6 αστέρων! Δεν παραλείπουμε να ανηφορίσουμε προς τα διατηρητέα κτήρια του παλιού ανατολικού αεροδρομίου, που έχουν μετατραπεί σε μουσείο αεροπορίας, για να καταλήξουμε στο Integrated Resort, με συνεδριακές εγκαταστάσεις και καζίνο. Τα παραπάνω είναι κάποια μόνο από τα «τοπόσημα» που σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα συνθέσουν το εξαιρετικά φιλόδοξο έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αθήνας. Ένα έργο που θα σηματοδοτήσει τη «νέα εποχή» της πολύπαθης πρωτεύουσας.

Σε μια χώρα με κύριο πλουτοπαραγωγικό παράγοντα τη θάλασσα, δεν νοείται παραλιακή πόλη χωρίς σύγχρονες υποδομές όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά (κυρίως) και για τους κατοίκους της. Είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της σημαντικότερης πρωτεύουσας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας να φέρει το παραλιακό της μέτωπο και τον Σαρωνικό ακόμα πιο κοντά στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της. Είναι η αφορμή για όλους -πολιτεία, επενδυτές, μελετητές και κατασκευαστές, αλλά και τον απλό κόσμο- να συνδράμουν επιτέλους σε μια νέα, πιο «γαλάζια» εποχή για την πόλη. Ας ελπίσουμε ότι κάποιες πλατείες ή κάποιοι δρόμοι στις νέες γειτονιές που θα κοιτούν προς τον Σαρωνικό, θα ονομαστούν με τα ονόματα μεγάλων συντελεστών του σύγχρονου ναυτιλιακού θαύματος και γιατί όχι κάποια λεωφόρος να ονομαστεί «λεωφόρος ελληνικής ναυτιλίας».

Φωτό: thehellinikon.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.