Αποκαθίστανται οι μεταφορές πετρελαίου μέσω του Στενού Bab el-Mandeb

Αποκαθίστανται οι μεταφορές πετρελαίου μέσω του Στενού Bab el-Mandeb

170
Αποκαθίστανται οι μεταφορές πετρελαίου μέσω του Στενού Bab el-Mandeb

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε τις μεταφορές πετρελαίου μέσω του Στενού Bab el-Mandeb, τις οποίες είχε αναστείλει για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Η απόφαση για την αναστολή των μεταφορών είχε ληφθεί μετά από επίθεση που είχαν δεχτεί  δύο πλοία της Bahri στις ακτές της Υεμένης από αντάρτες Houthi.

Ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al- Falih, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση των θαλάσσιων μεταφορών μέσω του Στενού Bab el-Mandeb, αφού έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αντίστοιχα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στο μέλλον.

Το Στενό Bab el-Mandeb αποτελεί κομβικό σημείο καθώς συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ θεωρείται στρατηγικής σημασίας τοποθεσία και γι’ αυτό περιπολείται από ναυτικές και στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, μετά από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, πραγματοποίησε συνάντηση αναφορικά με το φαινόμενο των επιθέσεων από Houthi σε πλοία σαουδαραβικών συμφερόντων, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε ο στόχος της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας στο Στενό Bab al-Mandab.

Ο Οργανισμός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις σε πλοία οι οποίες παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας καλώντας και την διεθνή κοινότητα να πάρει μέτρα ενάντια σε κάθε είδους απόπειρα επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και όχι μόνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.