Παρατείνεται η δράση της EU NAVFOR Atalanta στον Ινδικό

Παρατείνεται η δράση της EU NAVFOR Atalanta στον Ινδικό

83
Παρατείνεται η δράση της EU NAVFOR Atalanta στον Ινδικό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30 Ιουλίου 2018 ανακοίνωσε ότι δίνει το πράσινο φως για την παράταση της αποστολής της EU NAVFOR Somalia Operation Atalanta.

Η EU NAVFOR Atalanta αποτελεί την πολυδάπανη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συμβάλει στην αποτροπή, στην πρόληψη και στην καταστολή των πειρατικών επιθέσεων και των ένοπλων ληστειών που λαμβάνουν χώρα στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και σε ένα μεγάλο μέρος του Ινδικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρατείνεται η δράση της EU NAVFOR Atalanta μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Στόχος της συγκεκριμένης στρατιωτικής επιχείρησης είναι επίσης η προστασία και η ασφάλεια όσων πλοίων συμμετέχουν στο World Food Program, καθώς και σε άλλα προγράμματα και δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Η αποστολή της ΕU NAVFOR για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας έχει ξεκινήσει από το 2008 και σε συνεργασία με άλλες ναυτικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των επιθέσεων σε πλοία στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Martin Dorsman, γενικός γραμματέας της ECSA.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των επιθέσεων σε πλοία στις θάλασσες της Σομαλίας έχουν μειωθεί από 176 το 2011 σε μόλις 9 το 2017, ενώ κανένα αντίστοιχο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2018 στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να μεταφέρει το αρχηγείο της EU NAVFOR από το Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου στην Rota της Ισπανίας.

Ο κ. Dorsman τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι η επιχείρηση EU NAVFOR Atalanta θα συνεχίσει να λειτουργεί στο μέλλον το ίδιο αποτελεσματικά και αποδοτικά όπως και σήμερα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.