Καλοκαίρι και καταχνιά: η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη

    121
    Καλοκαίρι και καταχνιά: η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη

    Το τελευταίο διάστημα η Γηραιά Ήπειρος πλήττεται από έναν πρωτοφανή καύσωνα, οι επιπτώσεις του οποίου είναι σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικές. Με τη μέση θερμοκρασία να έχει αυξηθεί κατά 0,46 °C από το 1951, αντιλαμβανόμαστε ότι το ακραίο κύμα καύσωνα τείνει να γίνει πλέον ο κανόνας τις καλοκαιρινές περιόδους.

    Οι τεράστιας έκτασης πυρκαγιές από την Ελλάδα έως τη Σουηδία και την Ιβηρική έχουν κατακάψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και κόστισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Οι καλλιέργειες κινδυνεύουν και οι ειδικοί κρουούν τον κώδωνα του κινδύνου.

    Την ίδια στιγμή η πτώση της στάθμης των ποταμών στο Ρότερνταμ έχει οδηγήσει σε σημαντική εισροή αλμυρού νερού στα ποτάμια της Ολλανδίας άρα και της Γερμανίας, με αβέβαιες συνέπειες για την γεωργική παραγωγή αλλά και τις ενδοποτάμιες μεταφορές.

    Επιπλέον η ανάγκη για επιπρόσθετη «ενέργεια» αυξάνεται, καθώς ο υδράργυρος έχε χτυπήσει κόκκινο και τα κλιματιστικά σε όλη την Ευρώπη έχουν στην κυριολεξία πάρει φωτιά.

    Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάστηκε ήδη επειδή τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ειδικά στη Γαλλία και στη Γερμανία, και τα ανθρακωρυχεία απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για ψύξη.

    Σε συνδυασμό με το κύμα καύσωνα, η ξηρασία σήμαινε ότι υπήρχε λιγότερο νερό και ότι το νερό παροχής στις μονάδες παραγωγής ήταν επίσης θερμότερο. Αποτέλεσμα είναι η Γαλλία να κλείσει μερικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ στις γειτονικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης υπήρξαν προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας και άρα μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τόσο στην Τσεχία και την Αυστρία όσο κυρίως στην Πολωνία.

    19878055

    Η επιδείνωση της ξηρασίας στην Ευρώπη γίνεται λοιπόν εμφανής στις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και στις μονάδες βιομηχανικής παραγωγής: αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεχόμενη μείωση της γεωργικής παράγωγης αλλά και την ανοδική τάση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, ενώ πολλές βιομηχανίες στην κεντρική Ευρωπη θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τις προβλέψεις που αφορούν τους ισολογισμούς τους για φέτος.

    Και δεν ήταν μόνο τα κράτη της ΕΕ που επλήγησαν: Ο αρνητικός αντίκτυπος του καύσωνα «αντικατοπτρίζεται» σε όλη την Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη παράγωγο σιτηρών του κόσμου, τη Ρωσία, να βλέπει μειωμένες τις παραγωγές της.

    Σε επικοινωνία που είχαν τα Ναυτικά Χρονικά με τον Δρ Νίκο Μαζαράκη, καθηγητή Ναυτικής Μετεωρολογίας και Country Manager της StormGeo Greece A.S., μας ανέφερε ότι ο καύσωνας που επηρεάζει τα δυτικά και κεντρικά τμήματα της Ευρώπης δημιουργήθηκε καθώς θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βορειοδυτικής Αφρικής, κινήθηκαν προς την Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και βορειότερα προς το κεντρικό και νότιο τμήμα της Γαλλίας καθώς και σε τμήμα της Γερμανίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη ανησυχητικό είναι το γεγονός πως την τελευταία δεκαετία, εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Μία αύξηση κατά 0,46 °C από το 1951 αποτελεί σημαντικό για τους επιστήμονες θέμα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να θεωρείται αμελητέα μία αύξηση μερικών δεκάτων βαθμών Κελσίου. Παρόλα αυτά, επειδή πρόκειται για μέσες τιμές, η αύξηση αυτή μόνο μικρή δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς οι συνέπειες που τη συνοδεύουν έχουν πλέον τεράστια κλίμακα.

    Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το γεγονός ότι έχουμε φέτος ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι οφείλεται ότι στη δυτική Ευρώπη υπάρχουν πολύ αυξημένες τιμές θερμοκρασίας.

    Τέλος το φαινόμενο του καύσωνα στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται την Πέμπτη, ενώ από το ερχόμενο Σάββατο οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.