Η οικονομία της Κίνας σε κρίση;

Η οικονομία της Κίνας σε κρίση;

76
Η οικονομία της Κίνας σε κρίση;

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Κίνας αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων οχτώ μηνών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα, οι παραγγελίες κινέζικων εξαγωγών μειώθηκαν, αντανακλώντας κατά αυτόν τον τρόπο τις δυσοίωνες προοπτικές για την πορεία των επιχειρήσεων στην Κίνα και γενικότερα της οικονομίας της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης PMI (Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Managers), ο οποίος ουσιαστικά «μαρτυρά» την «οικονομική υγεία» στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών, μειώθηκε ελαφρά στο 50,8 τον Ιούλιο από το 51 του Ιουνίου.

Το πιο ανησυχητικό δείγμα στον κατασκευαστικό κλάδο, σύμφωνα με το Reuters, αποτελεί η μείωση των εξαγωγικών παραγγελιών για τέταρτο συνεχή μήνα, μιας και οι παραγγελίες κατρακύλησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016. Η συρρίκνωση αυτή ωστόσο έχει εξήγηση καθώς τον Ιούλιο ΗΠΑ και Κίνα αναλώνονταν σε ένα παιχνίδι εκατέρωθεν επιβολών εμπορικών κυρώσεων.

Ωστόσο τον Ιούνιο, οι κινεζικές εξαγωγές παρουσίασαν ισχνή αύξηση σε σχέση με τον Μάιο με τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ να μην είναι προς το παρόν ορατές καθώς όπως επισημαίνουν επιχειρηματικοί φορείς, η εξασθένιση του γουάν εξισορρόπησε τις όποιες απώλειες από τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων.

Από την άλλη, το Πεκίνο μπροστά στις αρνητικές προοπτικές που υψώνονται προέβη σε μια πιο ευπροσάρμοστη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να τονωθεί η οικονομία του ασιατικού γίγαντα για το δεύτερο μισό του έτους.

Μένει λοιπόν να δούμε τελικά το που θα κάτσει η μπίλια και κατά πόσο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα απορροφήσει τους κραδασμούς που εγείρονται γύρω από αυτή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.