Η Ινδονησία βλέπει τον κλάδο των logistics να «απογειώνεται»

Η Ινδονησία βλέπει τον κλάδο των logistics να «απογειώνεται»

61
Η Ινδονησία βλέπει τον κλάδο των logistics να «απογειώνεται»

Η εφοδιαστική βιομηχανία της Ινδονησίας αναμένεται να «γευτεί» διψήφια ανάπτυξη φέτος, λόγω της «άνθησης» του ηλεκτρονικού εμπορίου και της εγκατάστασης και λειτουργίας νέων κέντρων εφοδιαστικής στη χώρα (new bonded logistics centres-PLB).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ινδονησιακή Ένωση Logistics (ALI), ο κλάδος θα παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη της τάξης του 10-12%, ενώ εκτιμάται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα ενισχυθεί κατά 30%.

Ο Zaldy Masita, Πρόεδρος της ALI, επεσήμανε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ινδονησία έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής βιομηχανίας με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο όπως τόνισε ο μικρός βαθμός αυτοματοποίησης που χαρακτηρίζει τον κλάδο καθιστά σχεδόν ανέφικτη την εφαρμογή αυτόματων συστημάτων τα οποία θα οδηγούσαν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Παράλληλα ο κ. Masita αναφερόμενος και στα νεοσύστατα κέντρα logistics της Ινδονησίας, υπογράμμισε ότι θα συντελέσουν ώστε η χώρα να μειώσει το χάσμα με τους περιφερειακούς της ανταγωνιστές, όπως την Μαλαισία και την Σιγκαπούρη, όπου τα κόστη εφοδιαστικής είναι αρκετά μικρότερα.

Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω κέντρα,  λειτουργούν ως “μίνι ζώνες ελεύθερου εμπορίου”, που αναπτύσσονται σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στη μείωση του κόστους αποθήκευσης. Σημειώνεται ότι τα πρώτα 11 κέντρα logistics εγκαινιάστηκαν το 2016, ενώ πέρυσι ξεκίνησε η λειτουργία επιπρόσθετων 50 τέτοιων κέντρων.

Τέλος να τονιστεί ότι τα φορτία που αποθηκεύονται επί του παρόντος στα PLB αφορούν κατά κύριο λόγο είδη κλωστοϋφαντουργίας, χημικά προϊόντα και εμπορεύματα αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως επίσης και πρώτες ύλες αλλά και αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.