Ακραίες καιρικές συνθήκες μειώνουν την παραγωγή και αυξάνουν την τιμή σιταριού

Ακραίες καιρικές συνθήκες μειώνουν την παραγωγή και αυξάνουν την τιμή σιταριού

127
Ακραίες καιρικές συνθήκες μειώνουν την παραγωγή και αυξάνουν την τιμή σιταριού

Οι τιμές σιταριού παγκοσμίως παρουσιάζουν μια απότομη αύξηση καθώς ένα κύμα καύσωνα έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες της Βόρειας Ευρώπης, ενώ ένας συνδυασμός ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναμένεται να μειώσει εξίσου την παραγωγή.

Σημειώνεται ότι ο οίκος Strategie Grains την προηγουμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού από τις χώρες της ΕΕ στους 130 εκατ. τόνους για το 2018, επίδοση που αποτελεί την χαμηλότερη των τελευταίων έξι ετών.

Ενδεικτικά η Γαλλία, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα και οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συγκομιδή 34 εκατ. τόνων σιταριού, όταν το 2017 κυμάνθηκε στους 36,6 τόνους. Παράλληλα και η Γερμανία πλήττεται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1881 με την γερμανική ένωση παραγωγών DBV να προβλέπει συρρίκνωση της παραγωγής το 2018 κατά 25%.

Από την άλλη στη Σκανδιναβία και στις άλλες χώρες της Βαλτικής το σκηνικό παραμένει το ίδιο καθώς η Σουηδία αναμένεται να βιώσει μείωση της τάξης του 40% στην παραγωγή της, ενώ και η βρετανική παραγωγή εκτιμάται ότι θα κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδά των τελευταίων πέντε ετών.

Η κατάσταση στον κλάδο ξυπνά μνήμες 2007/2008 όταν οι πολύ υψηλές τιμές σιταριού επέφερε μια επισιτιστική κρίση, με τους αναλυτές ωστόσο να παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξοι τονίζοντας ότι τα υψηλά αποθέματα θα αντισταθμίσουν μερικώς την πολύ χαμηλή παραγωγή.

Τέλος σε μεγάλο νικητή είναι πιθανό να αναδειχθούν οι παραγωγοί των ΗΠΑ, καθώς οι εξαγωγές από την χώρα μπορούν να εκτοπίσουν αυτές της Ρωσίας από την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.