Ρεκόρ για την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του OPEC

Ρεκόρ για την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του OPEC

86
Ρεκόρ για την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του OPEC

Σύμφωνα με το Reuters η παραγωγή αργού πετρελαίου των χωρών-μελών του OPEC ανήλθε τον Ιούλιο στα υψηλότερα επίπεδα για το 2018.

Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα του Reuters, η αύξηση αυτή αποτελεί απόρροια της αύξησης της παραγωγής από χώρες της Μέσης Ανατολής μετά την συνεδρίαση του OPEC στην οποία αποφασίστηκε η «χαλάρωση» των περικοπών αλλά και της συμμετοχής πλέον του Κονγκό στον Οργανισμό. Ωστόσο σημειώνεται ότι οι απώλειες στην παραγωγή αργού τόσο από το Ιράν όσο και από την Λιβύη, «συγκράτησαν» έως ένα σημείο την αύξηση αυτή.

Έτσι λοιπόν τα κράτη-μέλη του OPEC παρήγαγαν τον Ιούλιο στο σύνολό τους 32,64 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως παρουσιάζοντας αύξηση 70.000 βαρελιών/ημέρα, συγκριτικά με τις επιδόσεις του Ιουνίου, οι οποίες αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα τις υψηλότερες για το 2018.

Επισημαίνεται ότι τα μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους εκτός Οργανισμού, αποφάσισαν τον προηγούμενο μήνα να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου μετά από παρότρυνση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ με σκοπό να αντισταθμιστούν οι όποιες απώλειες από τις εμπορικές κυρώσεις προς το Ιράν και να συγκρατηθούν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα μετά την συνεδρίαση, τόσο το Κουβέιτ όσο και τα ΗΑΕ αύξησαν τον Ιούλιο την παραγωγή αργού κατά 80.000 βαρέλια/ ημέρα και 40.000 βαρέλια/ ημέρα αντίστοιχα  όπως προκύπτει από την έρευνα του Reuters. Από την άλλη, το Ριάντ αύξησε την προσφορά του τον Ιούλιο κατά 50.000 βαρέλια/ ημέρα, συγκριτικά με τα επίπεδα του Ιουνίου ελέω της αυξημένης εγχώριας ζήτησης από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν σχετικά σταθερές σε σχέση με τον Ιούνιο. Η παραγωγή στην Νιγηρία αυξήθηκε επίσης κατά 50.000 βαρέλια αργού ημερησίως κατά τον Ιούλιο, ενώ και το Ιράν ενίσχυσε την παραγωγή του καθώς αύξησε τις εξαγωγές του από τους τερματικούς σταθμούς στα νότια της χώρας.

Αντιθέτως, η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής τον Ιούλιο καταγράφηκε από το Ιράν καθώς συρρικνώθηκε κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα αφού οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στη χώρα αποθάρρυναν πολλούς αγοραστές από το εξωτερικό να αγοράσουν το παραγόμενο αργό της πετρέλαιο. Παράλληλα Βενεζουέλα και Αγκόλα κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και συρρίκνωσαν την παραγωγή τους τον Ιούλιο.

Τέλος όσον αφορά το Κονγκό, το νέο μέλος του OPEC, συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής από τα μέλη του Οργανισμού κατά σχεδόν 320.000 βαρέλια/ημέρα συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.