Facebook, χρηματαγορές και.. η ξέφρενη πορεία της αμερικανικής οικονομίας

Facebook, χρηματαγορές και.. η ξέφρενη πορεία της αμερικανικής οικονομίας

159
Facebook, χρηματαγορές και.. η ξέφρενη πορεία της αμερικανικής οικονομίας

Την οικονομική επικαιρότητα της προηγούμενης εβδομάδας μονοπώλησαν οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων σημαντικών εταιρειών για το β’ τρίμηνο του έτους. Είναι ενδεικτικό ωστόσο ότι οι διεθνείς χρηματαγορές δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τις χαμηλές επιδόσεις που σημείωσε η Facebook.

Οι αμερικανικές εταιρείες στην πλειονότητά τους κατέγραψαν μια κερδοφόρα πορεία ενισχύοντας την άποψη ότι το  επιχειρηματικό περιβάλλον στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά ευνοϊκό. Παράλληλα μεγάλες εταιρείες εκτός Βόρειας Αμερικής κατέγραψαν ικανοποιητικές επιδόσεις με αυτές του εμπορικού και βιομηχανικού κλάδου να συμπλέουν με τις αρχικές εκτιμήσεις. Την εβδομάδα που διανύουμε αποτελέσματα εξαμήνου αναμένουμε για τις Apple, Lloyds και Barclays.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απορίας άξιο παραμένει το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν σχετικά αμετάβλητες παρά τις διαβουλεύσεις και τις φήμες που «υψώνονται» πάνω από το Brexit. Είναι αλήθεια ότι οι βρετανικές μετοχές σημείωσαν σχετικά μικρή πρόοδο από αρχές του έτους, ωστόσο από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, έχουν ανακάμψει κατά μέσο όρο 10%. Παράλληλα η πορεία του βρετανικού νομίσματος παρουσιάζει ενδιαφέρον καθότι η ισοτιμία της στερλίνας με το δολάριο έχει υποχωρήσει από το $1,40 την άνοιξη στο $1,30 ενώ μια αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το Brexit θα εξασθενίσει περαιτέρω την στερλίνα. Από την άλλη, την Πέμπτη 2 Αυγούστου η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%. Στις ΗΠΑ η πορεία του ΑΕΠ της χώρας επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται ραγδαία. Συγκεκριμένα η αύξησή του κατά 4,1% σε ετήσια βάση για το β’ τρίμηνο του έτους  προήλθε κυρίως από την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά το ίδιο διάστημα λόγω των φοροελαφρύνσεων που επέβαλε ο Πρόεδρος Τραμπ. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι σημαντική ήταν και η συνεισφορά της αύξησης των αμερικανικών εξαγωγών κατά το β’ τρίμηνο του έτους.

Tέλος μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσουν τόσο η Fed όσο και η Bank of Japan (BOJ) χωρίς ωστόσο να αναμένονται συγκινήσεις παρά τις εικασίες για την επανεξέταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς Ιαπωνίας.

 

https://www.quiltercheviot.com/uk/private-client/weekly-comment-30-07-2018/

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.