Υψηλού κινδύνου για τους ναυτικούς ο Κόλπος της Γουινέας

Υψηλού κινδύνου για τους ναυτικούς ο Κόλπος της Γουινέας

306
Υψηλού κινδύνου για τους ναυτικούς ο Κόλπος της Γουινέας

Από τις αρχές του 2018 έως και τα τέλη του περασμένου Ιουνίου έχουν σημειωθεί 107 περιστατικά επιθέσεων σε πλοία, εκ των οποίων 69 αφορούσαν επιδρομές και 23 αποπειραμένες επιθέσεις σε πλοία, ενώ 4 ήταν τα περιστατικά κατάληψης πλοίων, σύμφωνα με το IMB Piracy Reporting Centre (PRC). Οι ομηρίες ναυτικών έχουν σημειώσει αύξηση φτάνοντας τις 102, συγκριτικά με τις 63 του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

Αναφορικά με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν σημειώθηκε κάποια κατάληψη πλοίου. Οι ομηρίες ναυτικών ανήλθαν σε 25 το δεύτερο τρίμηνο του 2018, συγκριτικά με τις 41 την ίδια περίοδο του 2017.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι και οι 25 ομηρίες ναυτικών έλαβαν χώρα στον Κόλπο της Γουινέας, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν τα πλοία και οι ναυτικοί που διέρχονται από την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πέραν του Κόλπου της Γουινέας, ο αριθμός των περιστατικών επιθέσεων σε πλοία το δεύτερο τρίμηνο του 2018 έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς στις Φιλιππίνες σημειώθηκε πτώση της τάξης του 13% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ κανένα περιστατικό δεν σημειώθηκε στις άλλοτε υψηλού κινδύνου ακτές της Σομαλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.