Λονδίνο- Πεκίνο- Τόκιο- Νέα Υόρκη: εμπορικοί πόλεμοι και… συζητήσεις στο κενό

Λονδίνο- Πεκίνο- Τόκιο- Νέα Υόρκη: εμπορικοί πόλεμοι και… συζητήσεις στο κενό

112
Λονδίνο- Πεκίνο- Τόκιο- Νέα Υόρκη: εμπορικοί πόλεμοι και… συζητήσεις στο κενό

H πολιτική αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω από το Brexit συνεχίστηκε για ακόμη μία εβδομάδα με την Τερέζα Μέι να καλείται να αντιμετωπίσει τις διχογνωμίες στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος. Αυτό που πονοκεφαλιάζει την βρετανική πολιτική σκηνή είναι το γεγονός το Ηνωμένο Βασίλειο δύσκολα θα παρουσιάσει μια συντεταγμένη και κοινά αποδεκτή πρόταση στην ΕΕ το φθινόπωρο. Ως επακόλουθο η στερλίνα υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα και έφτασε να διαπραγματεύεται κάτω από το $1,30 στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου.

Όπως σε κάθε τρίμηνο έτσι και τώρα η Ernst & Young δημοσίευσε έναν αριθμό «προειδοποιήσεων» σχετικά με τα κέρδη βρετανικών εισηγμένων εταιρειών. Συγκεκριμένα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα κέρδη 58 εταιρειών «έχουν αμφισβητηθεί» εντόνως, αριθμός αυξημένος κατά 29% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Κύριες αιτίες για την χαμηλή αυτή επίδοση αποτελούν ο υψηλός πληθωρισμός και το «πάγωμα» των μισθών που έχουν οδηγήσει σε χαμηλή καταναλωτική δαπάνη.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» αναφορικά με το ήδη τεταμένο κλίμα γύρω από το διεθνές εμπόριο και την προηγούμενη εβδομάδα προανήγγειλε νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων ύψους $500 δις. Ωστόσο οι παγκόσμιες αγορές δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν σημαντικά από την τελευταία αυτή εξέλιξη, ενώ η αμερικανική οικονομία φαίνεται να κινείται- προς το παρόν τουλάχιστον- με «σπασμένα τα φρένα». Την εβδομάδα που ακολουθεί αναμένεται καταιγισμός ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων με σχεδόν το 40% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 να δημοσιεύει τις οικονομικές του επιδόσεις και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υψηλά περιθώρια κέρδους.

Από την άλλη στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20), η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιουλίου, δεν βρέθηκε κοινό σημείο επαφής σχετικά με την αποκλιμάκωση των τεράστιων εμπορικών διαφορών που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα το ενδιαφέρον του παγκόσμιου επενδυτικού κοινού επικεντρώνεται αυτή την εβδομάδα στην «ομαλοποίηση» των επιτοκίων από την FED και στις πολιτικές από πλευράς Ευρώπης και Κίνας γύρω από τα επιτόκια. Ειδικότερα, την Πέμπτη 26 Ιουλίου έχουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ με τις αγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Από την άλλη, οι φήμες σχετικά με τον περιορισμό του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας επιδρούν σημαντικά στα ιαπωνικά επιτόκια καθώς επίσης και στις διακυμάνσεις του γιεν. Tέλος με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) αναφορικά με τις τελευταίες τάσεις στις βιομηχανικές παραγγελίες και τις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω «επίπονων» διαπραγματεύσεων για το Brexit.

 

https://www.quiltercheviot.com/uk/private-client/weekly-comment-23-07-2018/

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.