Διακόπτονται όλες οι εμπορικές ροές LNG μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Διακόπτονται όλες οι εμπορικές ροές LNG μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

109
Διακόπτονται όλες οι εμπορικές ροές LNG μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κλιμακώνεται, ολοένα και λιγότερα αμερικανικά πλοία μεταφοράς LNG «επισκέπτονται» τα κινεζικά ύδατα.

Συγκεκριμένα μόλις ένα αμερικανικό πλοίο παρέδωσε LNG στην Κίνα τον περασμένο Μάιο, ενώ τον Ιούνιο κανένα(!) πλοίο μεταφοράς LNG δεν έπλευσε από τις ΗΠΑ προς την Κίνα. Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους 14 πλοία μετέφεραν υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ προς στον ασιατικό γίγαντα, ενώ μεταξύ Φεβρουαρίου 2016- Απριλίου 2018 η Κίνα αγόρασε 14% όλου του αμερικανικού LNG.

Πέρα των τεταμένων εμπορικών σχέσεων, η άνοδος του αυστραλιανού LNG και άλλοι εποχικοί παράγοντες αναφέρονται από το Reuters ως σημαντικοί λόγοι για την μείωση των εμπορικών ροών LNG μεταξύ των δύο σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου.

Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τρία δεξαμενόπλοια στον Ειρηνικό  ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ χωρίς να αναφέρεται ο τελικός τους προορισμός, που ενδεχομένως να ήταν η Κίνα.

Τέλος επισημαίνεται ότι η Κίνα για το 2017 αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι έως το 2019 θα αποτελέσουν τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.