Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας

Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας

60
Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), σε πρόσφατη έκθεσή του, προβλέπει αύξηση κατά 1,9% στην οικονομική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας εντός του 2018, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις του 1,7% τον περασμένο Απρίλιο.

Οι νέες εκτιμήσεις του IMF αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας προκύπτουν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με την τιμή του πετρελαίου τύπου Brent να καταγράφει άνοδο της τάξης του 49% τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τα $72/βαρέλι.

Σύμφωνα με το IMF οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 33% μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, εν μέσω μιας γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με την πετρελαϊκή προσφορά λόγω των επιβαλλόμενων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Από μέρους του το Βασίλειο το Σαουδικής Αραβίας έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου του εντός του τρέχοντος έτους προκειμένου να καλύψει το κενό που αφήνει η μειωμένη ιρανική παραγωγή.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018 το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε κατά 1,2% μετά τη μείωση που είχε καταγραφεί για πρώτη φορά μέσα σε περίοδο οκτώ ετών πέρυσι. Η πτώση πέρυσι οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στη μειωμένη πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας λόγω της συμφωνίας του OPEC για περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.